Együttérzés
Vissza

Együttérzés

Úgy tűnik, hogy nem csak Nyugaton, de minálunk is kezdenek kialakulni egyfajta nogo zónák. A különbség csak az, hogy ezekbe a zónákba nem a rendőröknek nem tanácsos belépni, hanem a város magyar polgárainak. Egy sepsiszentgyörgyi nőismerősöm meséli, hogy az unokáját sétáltatja a város – lakóhelyével szomszédos – negyedének egyik utcáján. A negyed Ceaușescu uralma alatt jött létre. Sapienti sat. Az egyik épület tetejét épp javítják. Az építőmunkás a tetőszerkezeten munkálkodik. A kisgyerek figyelmét magától értetődően felkelti a négyemeletes épület tetején munkálkodó bácsi. A nagymama, miközben mindketten felfele néznek – ez szintén magától értetődik – elkezdi magyarázni magyar unokájának, hogy a bácsi javítja a tetőt.

A szorgalmas bácsi –miután realizálja–, hogy azok ott alant magyarul társalognak, leszól a magasból. S mit is mondhatna? „Să vorbiți românește, ca să înțeleg și eu!”

Mit mond, kérdi a gyermek: A nagymama zavarba jön. A kisded – már tudja, hogy hol él –, megkérdezi: „Mit mondott a bácsi?” A zavar fokozódik, hiszen ha mama lefordítaná a szöveget, magyarázkodnia kéne. De a gyerek ahhoz szokott hozzá, hogy ha felnőttek szólítják meg őket, olyasmiket szoktak mondani, hogy „Jaj, de édes ez a kisfiú.”

 A nagymama az adott helyzetben olyasmire kényszerülne, amire ép eszű magyar nem kényszerülhet, hiszen az unokája érdekében sem kezdhet bele olyan fejtegetésbe, melyből az derülhetne ki, hogy a bácsinak – aligha részletezhető okokból – ő nagyon nem tetszik. A kérdést válasz nélkül hagyva igyekszik a lehető leggyorsabb tempóban elhagyni a terepet.

„Mama, te haragszol?” kérdi a gyermek „Ó, dehogy…”, hangzik a válasz.

S aztán mama fölhívja a félig-meddig kolozsvári bartánőjét, aki azzal nyugtatja őt, hogy minket Kolozsváron már meg se szólítanakk, hogy ne beszéljünk magyarul.... Azt már nem mondja el, hogy nyugi-nyugi, ti is eljuttok ehhez az áldott állapothoz.

Csak nekem kéne eltöprengenem a székely autonómiáról, az emberi jogokról, a tapintatról, az együttérzésről, az embergyermek iránti meghatottságról és egyebekről.

Sajnos, lassan már én sem teszem, kezdek belefáradni.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Több mint 200 ezer lejt nyert a lottón ...
Képek által előhívott emlékezet
Források: Lucian Șova iktatta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ