Egyszerű kettősség – Megnyílt Részegh Botond kiállítása a Művészeti Múzeumban
Vissza

Egyszerű kettősség – Megnyílt Részegh Botond kiállítása a Művészeti Múzeumban

„A kettősség természetes: amit az ember ősidők óta a napok és éjszakák, a jó és rossz, a hideg és meleg, vagy a férfi és női karakterek ellentéteként átél, az a világ egyensúlyát jelenti” – mondta Petrányi Zsolt művészettörténész, a múlt pénteken megnyílt Részegh Botond-kiállítás kurátora. A csíkszeredai képzőművész Egyszerű kettősség című festmény- és rajzkiállítását a kolozsvári Művészeti Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők február 6-ig.

A megnyitón Iakob Attila, a múzeum munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta, Részegh Botond kiállítását jó ideje tervezik, de a körülmények miatt csak mostanra öltött végleges formát.

A tárlat anyagát méltató Petrányi Zsolt szerint Részegh Botond képzőművész, vagyis nem nevezi sem festőnek, sem grafikusnak, „mert nem a médium, hanem a kifejezendő tartalom áll munkáinak középpontjában”. A képi nyelv, amit ehhez használ, az viszont festői, akár vászonra, akár papírra dolgozik – jegyezte meg a művészettörténész. „Gesztusszerű elhúzásai, elnagyolt formái azt a művészeti tradíciót folytatják, amely nem a láttatás, hanem a felidézés módszerét követi” – fűzte hozzá a méltató. (Petrányi Zsolt méltatását Florin Gherasim, a múzeum munkatársa tolmácsolta román nyelven.)

A tárlat február 6-ig látogatható a Bánffy-palotában, szerdától szombatig 10 és 17 óra között, vasárnap 10és 14 óra között.

(Borítókép: Pillanatfelvétel a megnyitóról, balról jobbra: Iakob Attila, Petrányi Zsolt, Részegh Botond, és Florin Gherasim. Fotó: Művészeti Múzeum)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ