Egyszerre tartják idén a próbavizsgákat
Idén még nem változik a tételek szerkezete
Idén még nem változik a tételek szerkezete
Vissza

Egyszerre tartják idén a próbavizsgákat

A tanügyminisztérium idén egyszerre szervezi meg a nyolcadikosok próbavizsgáját és a tizenkettedikesek, illetve a tizenegyedikesek próbaérettségijét. Március 13-án mindenki román nyelv és irodalomból ír. Március 15-én a nyolcadikosok és a reál tagozatos maturandusok matematikából vizsgáznak, a humán osztályban tanuló gyermekek pedig történelemből. A 12-esek a választható tantárgyból is vizsgáznak. Az eredményeket március 31-én függesztik ki.

A nyolcadikosok és a 12-esek esetében a tételek szerkezete ugyanaz marad, mint az elmúlt években. A 11-esek azonban más típusú próbaérettségi tételeket kapnak románból, mint eddig. Az újfajta tételeket a 2017–2018-as vizsgán alkalmaznák. 

A tételek módosítását Mircea Dumitru volt oktatási miniszter írta elő egy idén, január 4-én kelt rendeletében. Az oktatási minisztérium közölte a megyei tanfelügyelőségekkel, hogy a vizsga továbbra is három tételből áll: az első és a második tétel azonos lesz, függetlenül attól, hogy a végzős reál vagy humán osztályba jár, és csak a harmadik tétel fog változni. Az első tétel egy nem irodalmi szöveg lesz (emlékirat, újságcikk, jogi-közigazgatási, tudományos, érvelő szöveg),  amely két feladat köré összpontosít: az első feladatban  bizonyos kérdésekre kell objektív választ adni, a másik feladat pedig esszéírásra vonatkozik. A második tétel egy irodalmi szövegből indul ki (epika, vers vagy drámai mű), és megadott kérdésre egy rövid választ kell adni. Mind az első, mind a második tételsor kiindulópontja ismeretlen alkotás.  A harmadik tétel más-más lesz a reál és a humán osztályosoknak, és a gyerekeknek esszét kell írniuk, amely a tanult irodalmi alkotások témájára, szerkezetére és stílusára összpontosít, ebben az esetben az érettségi programban szereplő szerzők, művek, irodalmi áramlatok, korok, műfajok és szövegtípusok közül válogatnak.  Az új típusú román nyelv és irodalom tételek megtekinthetőek a subiecte 2017.edu.ro. honlapon.

Szilágy megyében több mint 2232 nyolcadikos és 3682 líceumi tanuló vesz részt a próbavizsgán. Ez utóbbiak közül 175 diák 11-es, 1778 diák 12-es és 150 tanuló pedig esti tagozatos. Az elmúlt tanévben megrendezett próbaérettségin nagyon gyengén szerepeltek a tanulók. A 12-esek közül 36,7 százalék, míg a 11-esek közül 29,46 százalék ért el átmenő, azaz 6-os átlagot.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elfogadta a nyugdíjtörvényt a ...
Igazi „csemegével” készül a Kolozsvári ...
Johannis: az új adók és illetékek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ