Egyre több az önkéntes véradakozó a Szilágyságban
Vissza

Egyre több az önkéntes véradakozó a Szilágyságban

Az önkéntes véradók tudatosan és példamutatóan képesek a mozgósításra minden olyan esetben, amikor az egészségügyi intézmények részéről felhívást tesznek közzé, hogy valakinek hirtelen vérre, adott esetben ritkább vércsoportra van sürgősen szüksége – számolt be a Szilágy megyei Vérellátó Központ igazgatója, Cristina Ilieş a megyében jegyzett tavalyi adatokról.

Az intézményvezető a helyi hírportálnak az elmúlt év végi rendkívülibb helyzetről is említést tett, amikor pont a karácsonyi ünnepek táján jelezték a megyei kórháztól, hogy egy újszülöttnek sürgősen Rh-vércsoportos vérre van szüksége. A kismama Rh-negatív vércsoportos, újszülött gyermeke pedig Rh-pozitív vércsoportos, és a vérközpont eleget tudott tenni a kórház felkérésének a szükséges vérellátást illetően – nyugtázta elégtétellel a központ vezetője.

A vérközpont igazgatója úgy vélte, a szilágysági lakosokat minden esetben példamutatóan sikerült mozgósítani, amikor meghirdették a véradást. Tavaly lényegesen megnőtt az önkéntes véradakozók száma: az év folyamán 6966 személy adott vért, ami 352 személlyel több, mint egy évvel korábban, 2015-ben. Az igazgató szerint nagy hatása volt az önkéntesek száma növekedésében az iskolákban és líceumokban megtartott kampánynak, felvilágosításnak, hiszen sok fiatal, első véradó is jelentkezett a begyűjtő központnál. Cristina Ilieş reméli, hogy az első véradókból rendszeres önkéntes adakozók válnak, és idén, 2017-ben még többen jelentkeznek majd a vérközpontnál, hogy ily módon segítsenek a rászorulókon. Egyébként az év jól kezdődött ilyen szempontból, hiszen csütörtökön már több mint 40 személy jelentkezett véradásra, ami igazán feltűnő adat – mondta az intézmény vezetője. A vérközpont a jobb munkaszervezés érdekében meghosszabbította programját, ezáltal a szilágyságiak hétfőtől péntekig reggel fél nyolc és déli fél kettő között jelentkezhetnek véradásra.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kilencven éve született Gyarmati Dezső
„Szabadságot álmodtak maguk és nemzetük ...
Támogatta az oltástörvényt az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ