Egyházi ünnepekhez igazított tavaszi vakációkat terveznek
Közvitára bocsátották a 2020/2021-es tanév szerkezetét
Közvitára bocsátották a 2020/2021-es tanév szerkezetét
Vissza

Egyházi ünnepekhez igazított tavaszi vakációkat terveznek

A tanügyminisztérium közvitára bocsátotta a 2020/2021-es tanév szerkezetét, amely az ideihez képest lényeges változást tartalmaz. Pontosabban: visszatérnének az ezt megelőző elképzeléshez, miszerint az első és a második félév is egyformán tizenhét hétből állna. Ez azt jelenti, hogy a 2020/2021-es tanév első féléve 2021. január 29-én érne véget, míg a második félév 2021. február nyolcadikán kezdődne. A 2020/2021-es tanév szeptember 14-én kezdődhet és 2021. június 18-ig tart. Az érdeklődők a dezbateripublice@edu.gov.ro. e-mail-címre küldhetik az új szerkezettel kapcsolatos észrevételeiket. A tanügyminisztérium honlapján nem szabtak határidőt az észrevételek benyújtásának, ezért a január 6-án közvitára bocsátott tervezet kapcsán egy hónapon át várják az észrevételeket. Az általunk megkérdezett szülők és iskolaigazgatók általában üdvözlik ezt az újítást-visszatérést.

A tanügyminisztérium által közzétett tervezet szerint a 2020/2021-es tanévben 34 héten át folyna az oktatás a következőképpen. Az első félév 2020. szeptember 14-én kezdődne, és 2021. január 29-én érne véget. A második félév 2021. február 8-án kezdődhet, és 2021. június 18-án érne véget. A téli vakáció első napja 2020. december 23., és egészen 2021. január 10-ig tart. Az első és a második félév közötti vakációt 2021. január 30-a és február 7-e közöttre időzítenék. Mivel jövőre jelentős eltérés van az ortodox és a történelmi magyar egyházak által ünnepelt húsvét időpontját illetően, ezért a magyar húsvétot ünneplő gyermekeket április 2-a és 11-e között, az ortodoxokat pedig április 30-a és május 9-e között küldenék húsvéti vakációra. Az Iskola másként elnevezésű tevékenységet 2020. október 5-e és 2021. június 4-e között lehet megszervezni, öt egymást követő munkanapon, ám az időpontot minden tanintézet maga választhatná meg. 
A tizenkettedikesek csak 32 hetet járnak iskolába, és 2021. június 4-én fejezik be a tanulmányaikat. A nyolcadikosok 33 hetet tanulnak, és 2021. június 11-én végeznek. 

Kósa Mária, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum igazgatónője szerint nem a legjobb megoldás a téli vakáció ilyen módú feldarabolása, hiszen a diákok számára nagyon megterhelő ez az aránytalan időbeosztás. – Míg az első félév szinte semmire sem nyújt elég időt, addig a második félév túl hosszú és kimerítő lesz, elsősorban a gyermekek számára. Ezért a legjobb az lenne, ha a közvita eredményeképpen jövőre visszaállna a régi rendszer – nyilatkozta lapunknak Kósa Mária.

A diákok számára nagyon megterhelő ez az aránytalan időbeosztás

Tímár Ágnes, a Báthory István Elméleti Líceum igazgatónője is egyetért a korábbi struktúra visszaállításával, és kiegészítette még azzal, hogy decemberben különösen nehéz félévet zárni, hiszen a gyermekek többségének már máshol jár az esze. Tímár Ágnes törekedne a stabilitásra, de azt is elárulta lapunknak, hogy harmincévi tapasztalat után már nehezére esik abban bízni, hogy a változás jót hozhat.

Vörös Alpár, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója szerint sem jó az új rendszer, ennél szerinte már a régebbi is jobb volt. Ő leginkább azt emelte ki, hogy a gyermekek és a tanár számára is nagyon stresszes a decemberi időszak, és arányaiban van rosszul felosztva a tanév.

Az elképzelés a szülőket is megosztja – amint az a közösségi médiában megjelent posztokból, hozzászólásokból kitűnik –, bár abban mind egyetértenek, hogy jövőre nem lesz hiány vakációból. Egyesek úgy vélik, a félévek egyforma időtartama sokkal jobban hangzik, mint az idei beosztás. Kissé nosztalgiázva azt is hozzáteszik: amikor ők voltak – 20-30 éve – gyermekek, sokkal jobb volt a tanév szerkezete. Ezzel már nem mindenki van egy véleményen, „Háromszor lenne médiaszámítás és dolgozatok” – véli egy másik szülő a Facebookon, hozzátéve: „Nekem a kettő is hajszának tűnik.” Abban viszont ismét sokan egyetértenek, hogy a tanév beosztásának állandó változtatása nem jó: „Soha az életben ebben az országban nem lesz rend és fegyelem” – összegez egy hozzászóló.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Baleset a Béke téren
Ravi Shankar, „India nemzeti kincse” ...
Motoros futárok segítségét is lehet ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ