Egyházi összefogás
Vissza

Egyházi összefogás

Meghökkentő, ugyanakkor egyáltalán nem meglepő ötlettel rukkolt elő Gabriela Firea bukaresti főpolgármester. A Szociáldemokrata Párt (PSD) államelnöki ambíciókat dédelgető, vezető politikusává előlépett polgármesterasszony kijelentette: felmérést, egyfajta népszavazást fog készíteni arról, hogy a bukarestieknek mi a véleménye a hírhedt Cathedral Plaza toronyépület lebontásáról, amit egy jogerős bírósági ítélet rendelt el. Látszólag csak a bukarestieket érdeklő és érintő témáról van szó, de egyáltalán nincs így.

A Cathedral Plaza egy olyan irodaháznak épült felhőkarcoló, amely közvetlenül a XIX. századi, műemléknek számító római katolikus Szent József székesegyház tőszomszédságában található. A beruházó a szükséges engedélyek nélkül húzta fel a székesegyházat veszélyeztető ingatlant, hiszen az épület közelsége a templom statikai állagát veszélyezteti. De szabad szemmel is látszik, hogy az irodaház az alapvető urbanisztikai szabályok felrúgásával épült, jócskán meghaladva a környéken lépő épületek magasságát, és ma már a korrupció jelképeként uralkodik a XIX. századi házakkal tarkított belvárosi városrész fölött.

A polgármesterasszony hallani sem akar az épület lebontásáról. Romániában, így Bukarestben is eddig szinte alig fordult elő, hogy törvénytelenül épületet lebontassanak a hatóságok. A Cathedral Plaza felszámolása erőteljes jelképes üzenettel bírna, azt jelezné, hogy a hatóságok immár nem tűrik a műemlék- és városképrombolást a befektetői érdekek kiszolgálása ellenében. A bukaresti városvezetés azonban annak ellenére sem akarja megadni ezt a jelzést, hogy a bíróság jogerősen a római katolikus egyháznak adott igazat. A polgármester szerint az épületet csak a város pénzéből lehet lebontatni, mert időközben a kivitelező kámforrá vált, akárcsak az ingatlant megépíttető vállalkozás. 

{Tovább olvasható még 178 szó.}
A történetben megdöbbentő, hogy egy főpolgármester képes ellenszegülni egy jogerős bírósági ítéletnek, és a népakaratot próbálja szembehelyezni vele. Tudtuk eddig is, hogy ezer sebből vérzik a román jogállamiság, de ennyire nyilvánvaló jogtiprás nem túl gyakran fordult elő. Vélhetően amennyiben az ortodox egyházról lett volna szó, Firea távolról se
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Kiss János (1933–2018) emlékére
  Kiss János (1933–2018) emlékére
 • Ez volt a cél?
  Ez volt a cél?
 • A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ”
  A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ”
 • Horváth Anna vagyunk?
  Horváth Anna vagyunk?
 • Egyesülés
  Egyesülés
 • Olcsó húsnak...
  Olcsó húsnak...
 • A kisebbik rossz
  A kisebbik rossz
 • Zsigeri félelem
  Zsigeri félelem
 • Sírás lesz a vége!
  Sírás lesz a vége!

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kövér: az MPP újrateremtette a ...
Mintegy 12 ezer veszélyes radikálist ...
Tüntetést rendeztek a rendőrök és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ