Egyelőre nem terveznek megszorító intézkedéseket
Vissza

Egyelőre nem terveznek megszorító intézkedéseket

A kormány nem tervez megszorító intézkedéseket, mert a háború okozta válságok idején az ilyen típusú döntések szerinte csak rontják a helyzetet, jelentette ki Klaus Iohannis államfő.

Kifejtette, hogy a 2008-as nemzetközi gazdasági válság idején, amely Romániát főleg 2010-ben és 2011-ben sújtotta, foganatosítottak megszorító intézkedéseket, de az eredmények nem voltak jók. „Nem áll szándékomban elfogadni egy ehhez hasonló újabb kísérletet Romániában” – szögezte le Iohannis.
Hozzátette: a kormány eddig jól kezelte a helyzetet; egyrészt elegendő pénzt fordít a beruházásokra, és ebből a szempontból Romániának szerencséje van, hogy jelentős európai uniós forrásokat szánhat erre a célra. Másrészt a kormánynak sikerült elfogadnia olyan támogatási programokat, amelyek a szociálisan sérülékeny lakosságot segítették abban, hogy sikeresen átvészelje az infláció okozta sokkot – magyarázta az államfő.
Iohannis cáfolta azokat a forgatókönyveket is, miszerint Románia korlátozni készül a nagy vállalatok gázfogyasztását. Szerinte egyelőre nem érdemes spekulálni a gáz racionalizálásáról; ha voltak is erről megbeszélések, akkor ezek szakértői szinten zajlottak, mert amennyiben bekövetkezik egy katasztrófa, akkor jó felkészülni rá. „Nem dolgozunk jelenleg ilyen forgatókönyvön” – mondta az államfő.
Újfent megerősítette, hogy nem támogatja az egységes adókulcson alapuló, jelenleg hatályos adózási rendszer módosítását, így nem ért egyet a kormánykoalícióban helyet foglaló szociáldemokraták javaslatával a progresszív adózási rendszerre való átállásról.

Ugyanakkor elmondta: az állam nem fordíthatja minden pénzét az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására. „Most ennyi volt lehetséges, hogy stabilizálja, és 50 banival csökkentse az üzemanyagárat. Külön piaca van a nyersolajnak, a benzinnek és a gázolajnak. Nyilvánvalóan van összefüggés az olajár és a benzin, illetve a gázolaj ára között, de ez a kapcsolat nem annyira közvetlen, mint ahogy azt sokan remélték, ha az olajár stabilizálódik, akkor automatikusan csökken a kútnál az üzemanyag ára – fejtette ki az államfő. Az állami költségvetésből „nem lehet fedezni mindig minden egyes drágulást mindenki számára, és elhanyagolni a beruházásokat” – nyomatékosította. Az élelmiszerválságra vonatkozó kérdésre Iohannis kifejtette, nem hiszi, hogy gondok lesznek Romániában az élelmezéssel, bár a nemzetközi áremelkedéseket megérezzük valamilyen formában. „Amikor eljön az ideje, a kormány közbe fog lépni” – szögezte le.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ