Egy oratórium főpróbája – az Ampelopsis Versszínház Pilinszky-estje
Vissza

Egy oratórium főpróbája – az Ampelopsis Versszínház Pilinszky-estje

Színjátékkal ünnepelte Pilinszky János születésének 100. évfordulóját az Ampelopsis Versszínház a Heltai FolkCenterben november 27-én: a költő KZ-oratórium című montázsdrámájára épülő irodalmi esten a jelenlévők több híres vers előadásának szem- és fültanúi lehettek.

Szombaton, november 27-én mutatta be az Ampelopsis Versszínház az Egy oratórium főpróbája című előadását, ezzel állítva emléket Pilinszky János költőnek, drámaírónak. Mondhatni, ez a művészi megemlékezés színdarab volt a színdarabban, hiszen a produkció – címéhez híven – színházi főpróbát jelenített meg. A történetben szereplő rendezőt Tamás Csilla alakította, aki egyben a bemutatott produkció rendezője is, Darabont Csenge a KZ-oratórium öregasszonyának szerepében tűnt fel, Tamás Lehel a dráma kisfiúját alakította, Szilágyi Gabriella pedig R. M.-et, a fiatal lányt testesítette meg. Az előadás zenéjét Burkhardt Zsófia szolgáltatta.

A színészek munkája nem merült ki annyiban, hogy a megnevezett színpadi mű szereplőit megjelenítették, ugyanis a dráma szövegét olyan népszerű Pilinszky János-költeményekkel színesítették, mint az Apokrif, a Halak a hálóban, az Itt és most, a Kihűlt világ vagy az Azt hiszem. „Abban igyekeztünk, hogy ne csak a KZ-oratóriumot adjuk elő, Pilinszky költészetéből szerettünk volna válogatást nyújtani. Az, hogy ennek nagyon jó alapot adott az oratórium, számunkra nagy segítség volt, viszont a lényeg abban rejlett, hogy meg akartuk mutatni, a drámába milyen szépen beleillenek Pilinszky egyéb szövegei is” – nyilatkozta Tamás Csilla, aki kérdésünkre azt is kifejtette: a szövegösszeállítás, a dráma sorai közé ékelt versek kiválogatásának fontos szempontja volt, hogy azok a megformált karakterekhez illeszkedjenek. A Versszínház mindig figyelmet fordít arra, hogy a színészek személyiségéhez is közel álljanak az elmondott szövegek, megformálandó karakterek, hogy megtalálják magukat az általuk előadottakban, hiszen ez a hiteles színművészet egyik alappillére – tudtuk meg a rendezőtől.

Az Ampelopsis Versszínház tervei között szerepel szilveszterkor A helység kalapácsa című elbeszélő költeményt felolvasószínházi formában előadni, tisztelegve Petőfi Sándor emléke előtt, ugyanis a költő születésének évfordulóját január elsején ünnepeljük. Ezenkívül jövő tavasszal új előadással szeretnének a közönség elé lépni.

GONDOS BORBÁLA

(Borítóképen az est fellépői, balról jobbra Darabont Csenge, Tamás Lehel, Szilágyi Gabriella és Tamás Csilla. A fotó a szerző felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ