Egy lépéssel közelebb az önvezető buszokhoz Kolozsvár
Vissza

Egy lépéssel közelebb az önvezető buszokhoz Kolozsvár

Önvezető kisbuszok vásárlására készíti elő a közbeszerzési eljárást a kolozsvári önkormányzat. Később jönnek a tömegközlekedésben a hidrogénhajtású buszok, hogy 2028-ra teljesen környezetbarát legyen a kolozsvári és a metropoliszövezeti tömegközlekedés.

Elsősorban a belvárosban közlekednének ezek a 12 személyes önvezető kisbuszok, olyan utcákon, ahova más tömegközlekedési járművek nem jutnak el. Egyetlen ilyen kisbusz ára közel 2 millió lej, a 14 darabért több mint 27 millió lejt (áfa nélkül) fog kifizetni a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal. Kétféle járművet vásárolnának, mindkettő esetében az üzemeltetéskor egy gépkocsivezető is jelen lesz: az egyik modellnél akkor van szükség a sofőrre, ha a jármű nem képes végrehajtani egy manővert, a másik típusnál a vezető csak akkor avatkozik közbe, ha például az időjárás bonyolult helyzeteket teremt. A 14 járművet négy év alatt vetnék be Kolozsváron. A buszok elektromos árammal működnek, egy töltéssel 9–12 órát közlekedhetnek.

A megfelelő busztípusok kiválasztásáról és mindennemű ezzel kapcsolatos tanácsadásról a Kolozsvári Műszaki Egyetem szakemberei gondoskodnak, a polgármesteri hivatallal tavaly aláírt 135 ezer lej értékű szolgáltatási szerződés értelmében. Az önkormányzat tavaly még úgy tervezte, hogy az önvezető buszok két éven belül megjelennek Kolozsvár utcáin. Egy évig teszt üzemmódban közlekednek, később a projekt európai támogatással kiterjeszthető. Ha ezt sikerül megvalósítani, Kolozsvár lesz az országban az első önvezető buszokkal rendelkező város. Hasonló járművek közlekednek már más európai nagyvárosokban, például Párizsban és Bécsben.

A hidrogénmeghajtású buszokra egy kicsit még várni kell, az idén biztos nem vásárol belőlük az önkormányzat. A fenti fejlesztések hozzájárulnak a teljesen zöld tömegközlekedés kialakításával kapcsolatos tervek megvalósulásához. Ezt eredetileg 2026-ra tűzte ki Emil Boc polgármester, a határidőt most 2028-ra módosították: addig a metropoliszövezet tömegközlekedését kiszolgáló minden járműnek környezetbarátnak kell lennie.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ