Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU – Fedezd fel Európát program nyerteseit
Vissza

Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU – Fedezd fel Európát program nyerteseit

Lezárult a jelentkezési időszak a MIÉRT, a MAKOSZ és Winkler Gyula közös pályázatára, amelyet azoknak az erdélyi magyar fiataloknak hirdettek meg, akik sikeresen jelentkeztek a DiscoverEU –Fedezd fel Európát program második fordulójára. Az erdélyi pályázaton a szállás és étkezési költségekre lehetett támogatást kérni az EU által ingyenesen biztosított vonatjegy mellé. A felhívásra 12 pályázat érkezett be, ebből 9 teljesítette a kiírás feltételeit, állapította meg az elbíráló bizottság. A versenyben maradt kilenc pályázatból kettő csoportos és hét egyéni volt.

„Bebizonyosodott, hogy egyre nagyobb igény van a EU által biztosított finanszírozási lehetőségekre. A MIÉRT, a MAKOSZ és Winkler Gyula által meghirdetett pályázatra most négyszer többen jelentkeztek, mint tavaly. Ez azt is jelenti, hogy egyre több fiatal érdeklődik a program iránt, egyre többen szeretnék kihasználni az EU nyújtotta lehetőségeket” –fogalmazott Olteán Csongor, a MIÉRT elnöke.

„Bárki életét meghatározhatja egy fiatalkorban átélt utazás: felejthetetlen élményeket, új ismereteket és ismeretségeket is jelenthet – így van ez a DiscoverEU esetében is. Örvendek, hogy van lehetőség valamilyen értelemben jutalmazni azokat, akik diákként önkéntesen, mások érdekeiért is tettek” – értékelte Domokos Ferenc, a MAKOSZ elnöke.

„Elégtétel számomra, hogy Erdélyben is egyre többen élnek a DiscoverEU – Fedezd fel Európát program lehetőségeivel. Meggyőződésem, hogy a nagykorúság küszöbén egy ilyen projekt bátor vállalkozás, külső és belső utazás egyaránt, nyitás a nagyvilágra. Az a célunk, hogy megkönnyítsük és vonzóbbá tegyük a programot, ezért támogatjuk a fiatalok étkezési és szállásköltségeit” – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, hangsúlyozva, szükség van arra, hogy az erdélyi magyar fiatalok megismerjék Európát, ezáltal megértve, hogy miért fontos az Európai Uniót lehetővé tevő európai konstrukció.

Jelenleg zajlik az elbírálás, eredményhirdetés 2019. február 27-én lesz. A 2018-as kiíráson egy csapat (3 tagú) 765 eurós és egy egyéni pályázó kapott 305 eurós támogatást. A mostani megpályázható keretet 2500 euróban állapították meg.

Az Európai Unió DiscoverEU programja keretében már első alkalommal több mint 100 000 fiatal pályázott a közel 15 000 ingyenes vonatjegyre. Románia 551 hellyel rendelkezett, amire 2393-an pályáztak. Az Európai Parlament elfogadta, hogy a 2019-es költségvetésből 16 millió eurót fordítsanak a második fordulóra, így a tavalyi év végén újra meghirdették a pályázatot. A program az Európai Néppárt kezdeményezése, amelyet támogatott az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőinek nagy többsége is. 


KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Zeneiskolás emlékmorzsák 3.
Sebvédelem kényszerzubbony nélkül?
Csigalassúsággal halad a belvárosi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ