Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU – Fedezd fel Európát program nyerteseit
Vissza

Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU – Fedezd fel Európát program nyerteseit

Lezárult a jelentkezési időszak a MIÉRT, a MAKOSZ és Winkler Gyula közös pályázatára, amelyet azoknak az erdélyi magyar fiataloknak hirdettek meg, akik sikeresen jelentkeztek a DiscoverEU –Fedezd fel Európát program második fordulójára. Az erdélyi pályázaton a szállás és étkezési költségekre lehetett támogatást kérni az EU által ingyenesen biztosított vonatjegy mellé. A felhívásra 12 pályázat érkezett be, ebből 9 teljesítette a kiírás feltételeit, állapította meg az elbíráló bizottság. A versenyben maradt kilenc pályázatból kettő csoportos és hét egyéni volt.

„Bebizonyosodott, hogy egyre nagyobb igény van a EU által biztosított finanszírozási lehetőségekre. A MIÉRT, a MAKOSZ és Winkler Gyula által meghirdetett pályázatra most négyszer többen jelentkeztek, mint tavaly. Ez azt is jelenti, hogy egyre több fiatal érdeklődik a program iránt, egyre többen szeretnék kihasználni az EU nyújtotta lehetőségeket” –fogalmazott Olteán Csongor, a MIÉRT elnöke.

„Bárki életét meghatározhatja egy fiatalkorban átélt utazás: felejthetetlen élményeket, új ismereteket és ismeretségeket is jelenthet – így van ez a DiscoverEU esetében is. Örvendek, hogy van lehetőség valamilyen értelemben jutalmazni azokat, akik diákként önkéntesen, mások érdekeiért is tettek” – értékelte Domokos Ferenc, a MAKOSZ elnöke.

„Elégtétel számomra, hogy Erdélyben is egyre többen élnek a DiscoverEU – Fedezd fel Európát program lehetőségeivel. Meggyőződésem, hogy a nagykorúság küszöbén egy ilyen projekt bátor vállalkozás, külső és belső utazás egyaránt, nyitás a nagyvilágra. Az a célunk, hogy megkönnyítsük és vonzóbbá tegyük a programot, ezért támogatjuk a fiatalok étkezési és szállásköltségeit” – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, hangsúlyozva, szükség van arra, hogy az erdélyi magyar fiatalok megismerjék Európát, ezáltal megértve, hogy miért fontos az Európai Uniót lehetővé tevő európai konstrukció.

Jelenleg zajlik az elbírálás, eredményhirdetés 2019. február 27-én lesz. A 2018-as kiíráson egy csapat (3 tagú) 765 eurós és egy egyéni pályázó kapott 305 eurós támogatást. A mostani megpályázható keretet 2500 euróban állapították meg.

Az Európai Unió DiscoverEU programja keretében már első alkalommal több mint 100 000 fiatal pályázott a közel 15 000 ingyenes vonatjegyre. Románia 551 hellyel rendelkezett, amire 2393-an pályáztak. Az Európai Parlament elfogadta, hogy a 2019-es költségvetésből 16 millió eurót fordítsanak a második fordulóra, így a tavalyi év végén újra meghirdették a pályázatot. A program az Európai Néppárt kezdeményezése, amelyet támogatott az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőinek nagy többsége is. 


KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár-dialógusok 2.0 – ...
Kiesett az U-BT, lemondott Mihai ...
Oltean Csongor: „Az EU rendezheti az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ