Egy hét alatt hetven tűzesethez riasztották a tűzoltókat
Vissza

Egy hét alatt hetven tűzesethez riasztották a tűzoltókat

Közel négyszáz tűzoltó vett részt az elmúlt hét napban keletkezett hetven tűz eloltásában, Kolozs megyében. A tüzek tarlóégetés, az erdei száraz levelek meggyúlása miatt következtek be összesen 27 hektárnyi területet érintve. A területtulajdonosok a száraz növényzet elégetése miatt gyújtottak tüzet, de mivel nem tartották be a legalapvetőbb óvintézkedéseket, a tűz tovább terjedt, és a lángok megfékezésére tűzoltók közbelépésére volt szükség.

 „A tűzoltáshoz 90 tűzoltóautót és felszereléseket kellett bevetni. Az emberek felelőtlensége miatt minden évben jelentős károk keletkeznek, amelyekkel tovább terhelik az amúgy is túlterhelt tűzoltókat – tájékoztatott közleményében a Kolozs Megyei Katasztrófa-védelmi Felügyelőség (ISU).

Az ISU dési kirendeltsége például 20 hektárnyi erdőtüzet fékezett meg Pecsétszeg község közelében. A tűzoltók három napon át próbálták meggátolni a tűz terjedését. Munkájukat a megerősödő szél is akadályozta, mert a lángok sokkal gyorsabban terjedtek. A bánffyhunyadi kirendeltségen szolgálatot teljesítő tűzoltóknak is sok munkájuk akadt az elmúlt három napban. Ott is 20 hektárnyi erdőben keletkeztek tűzfészkek a viságmezői és a Dregán-völgyi gyűjtőtó környékén. A területet folyamatosan ellenőrzik a tűzoltók, hogy a váltakozó szél miatt fellobbanó tűzfészkeket időben elolthassák. 

A Kolozs megyei ISU felhívja a lakosok figyelmét, hogy tarlóégetést csakis a területileg illetékes polgármesteri hivatal által kibocsátott engedély birtokában lehet végezni, figyelembe véve az alábbi kitételeket: tilos a nyílt láng szeles időben, illetve a gyúlásveszélyes helyeken. Legkevesebb 40 méter távolságban lehet tüzet gyújtani ott, ahol gáz és folyékony halmazállapotú üzemanyagokat tárolnak, illetve 10 méteres távolságnak kell lennie a szilárd halmazállapotú gyúlékony anyagok (fa, papír, textilanyagok, bitumen, olaj stb.) raktára és a tűzgyújtás helyszíne között. Az elszáradt növényzetet, hulladékot csakis a kizárólag e célból létrehozott helyeken vagy erre előkészített területen lehet meggyújtani, és meg kell tenni minden óvintézkedést, hogy a lángok ne terjedjenek tovább. Ezért a tüzet állandóan felügyelet alatt kell tartani, a keletkezett parazsat pedig el kell oltani. A tűzoltók azt javasolják, hogy az elégetést ne szeles időben végezzék, az elszáradt növényzetet pedig csak akkora kupacba gyűjtsék össze, amelyet még ellenőrizni tudnak. Tilos a tűzgyújtás az erdőben, épületek közelében, és nem szabad károsítani a villamos, távközlési, földgáz- és üzemanyag-vezetékeket. Tarlótüzet csakis nappal lehet gyújtani, és az érintetteknek rendelkezniük kell a keletkezett tűz eloltásához szükséges eszközökkel, berendezésekkel. Mielőtt elhagynák a tarlótűzzel felégetett területet, meg kell győződnünk arról, hogy a tüzet végérvényesen eloltották.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amíg él az Istentől kapott lélek, ...
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és ...
I. liga, 20. forduló: CFR-vereség

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ