Egy évszázad szellemei – kiállításmegnyitó két helyszínen
Vissza

Egy évszázad szellemei – kiállításmegnyitó két helyszínen

Egy évszázad szellemei. Kovács Ádám gyűjtemény címmel nyílik kiállítás a Kolozsvári Művészeti Múzeum és a Quadro Galéria szervezésében, a megnyitó február 20-án, szerdán délután 6 órakor lesz a Művészeti Múzeumban, illetve a Quadro Galériában.

A tárlatot megnyitja Lucian Nastasă-Kovács, a múzeum igazgatója, Szücs György a budapesti Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese, és Székely Sebestyén György, a Quadro Galéria igazgatója, a kiállítás kurátora.

A rendezvény a budapesti magángyűjtemény több mint száz műalkotását mutatja be, két helyszínen, a főtéri Bánffy-palotában valamint a Quadro Galériában (Samuil Micu utca 7 szám).

„A gyűjtemény egyik sajátossága, hogy nem korlátozódik a „nemzeti iskolák” bemutatására, és törekszik a modern és kortárs művészet közti átjárásra is. A gyűjtő nem egy »kötelező« névsort követ, a műfajok és stílusok között is szabadon mozog, és olyan műveket helyez egymás mellé a falra, amelyeknek korábban semmi közük nem volt egymáshoz. Ez az előítélet nélküli, friss tekintet olyan összefüggéseket derít fel, amelyek a műveket erősítik és újabb olvasatokat tesz lehetővé.

A kiállítás két helyszínen való megrendezése lehetővé teszi, hogy két eltérő koncepcióban mutassák be a gyűjtemény egy jelentős részét.

A Művészeti Múzeumban a kronologikus összeállítás lineáris olvasatot nyújt a Belle Epoque gondtalan, életörömmel telített alkotásaitól el egészen a spanyol Enric Fort Ballester és a román Șerban Savu 2017-ben, a késői kapitalizmus korában készült, nagy erőfeszítést igénylő, mégis ironikus mozaikjáig.

A Quadro Galériában bemutatott válogatás tematikusan és szemléleti affinitások keresése révén tekinti át a gyűjteményt, a két világháború közötti periódustól a kortárs művészetig”, olvasható a galéria közleményében.

(Borítókép forrása: Művészeti Múzeum Facebook oldala)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kudarc részsikerekkel
Online koncert és előadás a magyar ...
Fejetlenség az oltási platformon, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ