Egészségügyi tárca: Romániában nincs koronavírussal fertőzött személy
Vissza

Egészségügyi tárca: Romániában nincs koronavírussal fertőzött személy

Minden Kínából érkező személyt figyelemmel kísértek az egészségügyi hatóságok, és bár voltak riasztások Kolozsváron, Temesváron, Konstancán és Bukarestben, egyik esetben sem igazolódott a fertőzöttség, derül ki a minisztériumközi bizottság közzétett tájékoztatásából.

„Speciális intézkedésekre készülünk a mioveni-i népdal együttes esetében is, melynek 25 tagja kedd délután 15 órakor érkezik az otopeni-i repülőtérre Pekingből. A nagykövetség alkalmazottjai már felvették velük a kapcsolatot. Ami pedig a zenekar tagjait illeti, akik egy 40 napos turnén voltak Kínában, a megyei közegészségügyi igazgatóságok naponta ellenőrzik egészségi állapotukat. Mindeddig nem merült fel az új koronavírussal való fertőződés gyanúja a zenekar egyik tagjánál sem” - tájékoztatott a bizottság.

Globális szinten eddig 56 halálos áldozatot követelt az új típusú koronavírus, minden eset Kínában történt. Mindeddig 2061 személynél mutatták ki a fertőzöttséget, ebből 2019 személy Kínában él.

Az egészségügyi tárca szerdán jelentette be, hogy minisztériumközi munkacsoportot hozott létre, amely akciótervet dolgozott ki arra az esetre, ha a kór Romániában is megjelenne. A csoport hetente egyszer, vagy ahányszor csak szükséges összeül a helyzet elemzésére.

A közegészségügyi intézet ismertette a megyei egészségügyi igazgatóságokkal a fertőzés azonosításához szükséges módszereket, és ezeket az igazgatóságok kötelesek megosztani a kórházakkal és háziorvosokkal.

Az akciótervnek megfelelően mindenekelőtt a repülőtereken vezetnek be biztonsági intézkedéseket: többek között tájékoztató plakátokat helyeznek ki az utasok számára és hőkamerás kapukat fognak elhelyezni, amelyek érzékelik a repülőkkel érkező utasok testhőmérsékletét, a lázas utasokat pedig azonnal orvosi rendelőbe kísérik kivizsgálásra.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Baleset a Béke téren
Ravi Shankar, „India nemzeti kincse” ...
Motoros futárok segítségét is lehet ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Tűvel, cérnával és hittel küzdenek ...
  • Mikor, hogyan hagyhatjuk el ...
  • VIDEÓ – Szigorú közúti ...
  • Járványok és a történelem
  • Hivatás és hősiesség