Egészségkalauz V.: Influenza
Vissza

Egészségkalauz V.: Influenza

A téli hónapok leggyakoribb betegségei közé tartoznak a légúti fertőzések. Légúti fertőzés esetén általában vírusok vagy baktériumok okozzák a tüneteket.

Az influenza vagy grippe egy vírus által okozott, főleg a légutakat érintő fertőző betegség. A kórokozó egyaránt képes megfertőzni az embert és az állatokat. Az influenza vírusának három altípusa ismert: az A- típus, amelyik a legfertőzőbb és járványokat okozhat, mind az embert, mind az állatot megfertőzheti (pl: H1N1), a B-típus, amelyik az egyszerű megfázásra jellemző tüneteket idézi elő az emberi szervezetben és csak az embert betegíti meg, a C – típus, amelyik a legkevésbé patogén, főleg kisgyermekek enyhe lefolyású légúti fertőzését okozhatja, de megbetegítheti az állatokat is.

A kórokozó cseppfertőzéssel terjed és nagyon ragályos. A cseppfertőzés gyakorlati jelentősége igen nagy: beszéd, tüsszentés, köhögés után a levegőben szétszóródva, nyálcseppekhez tapadva terjed tovább a kórokozó (Pflüge-cseppek). A Pflüge cseppek által direkt vagy indirekt módon fertőződik meg a környezet. Nem elhanyagolható, hogy az influenza vírus a tárgyakhoz tapadva még kb. 2 órán át életképes.  Ennek tudatában fokozott figyelmet kell fordítani a megelőzésre, főleg az elsődleges megelőzésre: minden körülmények között tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat, a helységeket gyakran szellőztessük, mossunk gyakran kezet, tartsunk magunknál fertőtlenítő kendőt vagy kézfertőtlenítő oldatot. Tüsszentéskor, köhögéskor használjunk zsebkendőt és mossunk utána kezet. A betegek és környezetük viseljenek maszkot. A beteg személyek kerüljék a közösséget, terhes nők, csecsemők, idősek, krónikus betegek társaságát. Az esetlegesen fertőzött tárgyakat mossuk meg és töröljük át fertőtlenítő kendővel. Javallott beoltatni magunkat még a fertőzéses időszak (október – április) kezdete előtt, még akkor is, ha az oltás nem jelent 100%-os védelmet.

A fertőzésre való fogékonyság általános, tehát bárki megfertőződhet.

A betegség tünetei a fertőzést követően 2-3 nappal jelentkeznek (inkubációs időszak). A grippe-vel való fertőzés tünetei különböznek. Általános tünetek: hirtelen kezdődő nagy láz (39-40°C), amely 7 napig is fennállhat, hidegrázás, izomfájdalmak- néha mozgásképtelenség, elesettség, száraz köhögés, orrfolyás, torokfájás, fejfájás. Csecsemőknél, kisgyerekeknél, csökkent immunitású egyéneknél, krónikus betegségben szenvedőknél (nagy rizikóval rendelkező betegcsoport) nagyon súlyos, halálos kimenetelű is lehet a betegség. Az utóbbi betegcsoportban a tünetek közül hiányozhat a láz, a köhögést váladékürítés követheti, esetleg már a kezdetektől jelen vannak a heveny légzési elégtelenség tünetei vagy a tüdőgyulladásra jellemző tünetek.

Ha fennáll a grippe-vel való fertőzés gyanúja mielőbb forduljunk fertőző szakorvoshoz. A nagy rizikóval rendelkező betegek esetén már a kezdeti tünetek megjelenése esetén javallott a szakorvosi vizsgálat. Kolozsváron is van lehetőség a fertőzés kimutatására (A – típus): gyors teszt – orrgarat váladékból, P.C.R. – vérből.  Bizonyított fertőzés esetén van lehetőség a specifikus, antivirális kezelésre. Romániában is szabadalmazva van és orvosi javallatra kapható az influenza kezelésére használt oseltamivir hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. A gyógyszer adagját a testsúly függvényében határozza meg a kezelőorvos. Fontos tudni, hogy bizonyított influenza fertőzés esetén a fertőzött személy környezetét (kontakt személyek) is kezelni kell megelőzésképpen. Az antivirális szer mellett szükség lehet tüneti kezelésre, amelyet szintén a kezelőorvos határoz meg. A gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel.

Javallott időben beoltatni magunkat. Az oltás az elsődleges megelőzés egyik formája. A vakcina minden évben más influenza altípusokat tartalmaz (az adott évben várható legelterjedtebb influenza típusokat, két A és egy B altípust- trivalens oltás, ezért javallott minden évben újraoltatni magunkat). A vakcina tartalmazhat teljesen elölt vírust vagy csak a felszíni antigéneket, tojás fehérjéit (allergiás reakciót válthat ki). Az oltás adható gyermekeknek és terhes nőknek is. 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...
Kitartó havazással beköszöntött a tél ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ