EFA – Hat elsőfilm van versenyben a Felfedezés Díjért
Vissza

EFA – Hat elsőfilm van versenyben a Felfedezés Díjért

Kihirdette az Európai Filmakadémia az Európai Felfedezés 2018 – Prix FIPRESCI díj idei jelöltjeit, köztük egy román és egy magyar alkotást is. Az elismerést minden évben egy fiatal rendező veheti át első nagyjátékfilmjéért.

Az idei jelöltekről egy bizottság döntött, amelynek tagja volt az EFA igazgatósági tagja Katriel Schory (Izrael), két fesztivál programfelelőse, Mihai Chirilov (Románia) és Azize Tan (Törökország), továbbá a FIPRESCI, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének három képviselője, Isabelle Danel (Franciaország), Robbie Eksiel (Görögország) és Michael Pattison (Egyesült Királyság).

A jelöltek között találjuk az Egy nap című magyarországi produkciót, amelyet Szilágyi Zsófia írt és rendezett. A film premierje a Cannes-i filmfesztiválon volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját.

„Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel” – írja a filmről a port.hu.

Szintén versenyez a díjért az Adina Pintilie által írt és rendezett, román–német–cseh–bolgár–francia koprodukciós Touch me not című alkotás. A rendezés a Berlinalén elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét és a Debüt-díjat. A film bátran térképezi fel az intimitás és a hiteles emberi kapcsolatok iránti igény fogalmát.

A további négy, versenyben lévő alkotás:  a Lukas Dhont által rendezett, belga-holland koprodukcióban készült Girl című film, a grúz–észt koprodukciós Scary mother című Ana Urushadze rendezés, A bűnös című dán film, Gustav Möller rendezésében, valamint a svájci, Cyril Schäublin által írt és rendezett Those Who Are Fine című produkció.

A jelölt filmek közül az Akadémia 3500 főt meghaladó tagsága választja ki a végső győztest. Az Európai Felfedezés 2018 – Prix FIPRESCI nyertese december 15-én Sevillában, a 31. Európai Filmdíj-átadón veszi át elismerését.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ