Eckstein-Kovács Pétert javasolja az USR ombudsmannak - az RMDSZ is támogatja
Vissza

Eckstein-Kovács Pétert javasolja az USR ombudsmannak - az RMDSZ is támogatja

Eckstein-Kovács Péter jogászt, az RMDSZ volt szenátorát javasolja a Menstétek meg Romániát Párt (USR) a nép ügyvédje tisztségre. A jelöltet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártja (PMP) is támogatja. Eckstein-Kovács Péter Victor Ciorbeát váltaná a tisztségben, akinek mandátuma hamarosan lejár, tájékoztat a Hotnews hírportál.

Romániában az ombudsman mandátuma öt évre szól, a nép ügyvédjét legfennebb egyszer lehet újraválasztani erre a tisztségre. A képviselőház és a szenátus együttes ülésen dönt a jelöltről. Victor Ciorbeát 2014 májusában nevezték ki.

Eckstein-Kovács Péter Facebook-bejegyzésében megköszönte a jelölést és a sok pozitív visszajelzést. „Fontos, hogy meglegyen az összetartás a politika jobbik felén”, fogalmazott.

Eckstein-Kovács Péter 1990-1992-ig Kolozs megye RMDSZ-es képviselője volt, majd 1992-1996-ig kolozsvári önkormányzati képviselő. 1996-tól 12 éven át Kolozs megyei szenátor volt. Az RMDSZ Szabadelvű Kör nevű platformjának alapító tagja és elnöke. 1999-2000 között kisebbségügyi miniszterként dolgozott az Isărescu-kormányban. 2009-ben Traian Băsescu államfő kisebbségügyi tanácsadója volt, de 2011-ben lemondott, mivel az államfő támogatta a verespataki aranybánya engedélyezését. 2010-ben megpályázta az RMDSZ elnöki tisztségét, de alulmaradt Kelemen Hunorral szemben. 2018-ban bejelentette: kilép az RMDSZ-ből, mivel az támogatja az igazságügyi rendszer megcsonkításán mesterkedő Szociáldemokrata Pártot (PSD).

Az Azonnal megkereste Porcsalmi Bálintot, az RMDSZ ügyvezető elnökét, aki a hírportálnak elmondta: az RMDSZ is támogatja Eckstein-Kovács  jelöltségét, és „tökéletesen alkalmasnak” tartják arra, hogy elvégezze a feladatot.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...
Újabb rekordot döntött a fertőzések ...
Elke Erb kapta a Büchner-díjat

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ