Duplán különös tanévkezdés a Ghibuban: vírus és újrainduló osztály
Vissza

Duplán különös tanévkezdés a Ghibuban: vírus és újrainduló osztály

Szeptember 14-én országszerte sok ezer pedagógus és kisdiák kezdte el az iskolai évet teljes bizonytalanságban, sci-fi filmre hasonlító körülmények között. Csak egy volt bizonyos: az öröm, hogy tanárok és diákok ismét személyesen találkozhatnak és mondhatják el egymásnak érzéseiket, élményeiket erről a „szép új világról”. A Donát negyedi Ghibu-líceumban volt egy plusz okunk is az örvendezésre.

Nagy Csilla 

Iskolánkban még a májusban elkezdett bővítések, építkezések is nehezítették az amúgy sem egyszerű iskolakezdési logisztikát. Délelőtt-délután járunk, megosztott oktatásban, hibrid módon osztjuk a tudást is, ahogyan a technika angyala vagy időnként ördöge engedi. Ennek ellenére nagy optimizmussal és bizakodással tölt el, hogy három év kihagyás után ismét indult magyar 9. osztály, nemcsak a negyedben lakó szülők és diákok nagy megelégedésére, hanem azon vidéki diákok kívánságára is, akiknek nagyobb rokonai, testvérei annak idején ide jártak, és mindig nagy szeretettel emlegették az iskolánkban töltött éveket. Nagyon sokan közülük az egészségügyben dolgoznak, helytállnak ezekben a nehéz időkben.

A magyar 9. osztályt, a hagyományt folytatva, természettudományi szakkal indítottuk. Az 1961-ben alakult kolozsvári Természettudományi Líceum 1990-ig az egyetlen kolozsvári középiskola volt, ahol magyar tannyelvű biológia–kémia szakos osztály működött. Iskolánk rendkívül népszerű volt a természettudományokat, biológiát kedvelő diákok, elsősorban azok körében, akik orvosnak, gyógyszerésznek, kémikusnak, biológusnak készültek, de jártak ide és végeztek iskolánkban későbbi színészek, zenészek, humán pályát választók is.

A kilencvenes években a magyar tagozat megőrizte hagyományát, amit a szak új elnevezése – természettudományi – csak megerősített és bővített. A biológia és kémia mellett nagy hangsúlyt fektetünk a fizika és matematika oktatására, az egészségügyi nevelésre, a környezetismeret és honismeret művelésére, tudatosítására. Tesszük ezt úgy, hogy közben más magyar iskolák is indítottak természettudományi osztályt, és a mi kis magyar tagozatunknak meg kellett találnia közöttük a saját egyéniségét, erős pontjait, sajátos oktatási-nevelési irányvonalát.

Városszerte ismert iskolánk magyar tagozatának hangulata barátságos, családias, amit nemcsak a kis létszám tesz lehetővé, hanem a tanárok odafigyelése, közvetlensége, jó pedagógiai érzéke, felkészültsége. Folyamatosan igyekszünk megfelelni a gyermekközpontú oktatás követelményeinek és nemcsak nyilatkozatok, hanem a gyakorlat szintjén is. Minden tanár ismeri szinte minden diák képességeit, családi hátterét, törekvéseit, ami lehetővé teszi a személyre szabott oktatást.

A diákok érdeklődési körének megfelelően szabadidős tevékenységeket kínálunk, amelyek közül az utóbbi években a legsikeresebb a honismereti kör, a környezetismereti kör, illetve kolozsvári viszonylatban nálunk elsőként bevezetett animátorképzés volt.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a magyar tagozat diákjai nap mint nap kapcsolatban vannak a román anyanyelvű diákokkal, részt vehetnek együtt iskolaszintű programok, projektek szervezésében, ezáltal élőben gyakorolhatják a román nyelvet. Az igényes romántanároknak köszönhetően végzős diákjaink jó eredményeket érnek el román nyelv és irodalomból a záróvizsgákon.

Évekig tartó, hosszú küzdelem volt a 9. osztály újraindítása, amelynek során kérvényekkel bombáztuk a tanfelügyelőséget, minisztériumot, újságcikkeket írtunk, amelyekben érveltünk a líceumi tagozat megmaradása mellett. A Donát-negyedi iskola magyar tagozata csak akkor fog fennmaradni, ha itt líceumi szinten is továbbtanulhatnak a magyar diákok. Köszönjük a Szabadság napilapnak, hogy mindvégig támogatott ebben a küzdelemben!

Tanári közösségünk köszöni mindazoknak a közéleti, illetve szakmabeli szereplőknek, akik támogatták a 9. osztály elindítását, és akik segítsége nélkül nem sikerült volna új életet lehelni a líceumi tagozatba.

Köszönettel tartozunk Horváth Anna RMDSZ ügyvezető alelnöknek, Kovács Irén tanügyi államtitkárnak és a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet munkatársainak, Csoma Botondnak, az RMDSZ Kolozs megyei elnökének, Török-Gyurkó Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettesnek és mindenkinek, aki bízott bennünk és támogatta a Ghibu-líceum magyar tagozatát!

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ