Drágulhat a kenyér, a tej, a hús és a zöldségek
Vissza

Drágulhat a kenyér, a tej, a hús és a zöldségek

Nem szolgál jó hírekkel az Élelmiszeripari Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Dragoș Frumosu a sajtónak elmondta: a gabona árának alakulása miatt decemberig 15–20 százalékkal drágulhat a kenyér. Az ok: Románia egy részében ugyanis negatívan hatott ki a termésre a nyári hónapok szeszélyes időjárása.

„A kenyér ára Romániában messze a valós érték alatt van. Egy kiló kenyér 3–3,5 lej körül alakul, a boltok polcain pedig eléri a 6–7 lejt. A kenyér ára a tavaly óta nem változott, de miután a szeszélyes időjárás kihatott a termésre, innentől arrafele módosulhat. 15–20 százalékos emelkedésre lehet számítani az év végéig” – mondta a szakember.

„A mi gondunk azonban nem az, hogy egy 1 lejes kenyérért 1,20 lejt fogunk fizetni, ez nem jeleneten olyan nagy különbséget. A mi gondunk az, hogy nagyon alacsonyak a nettó jövedelmek. Amíg egy németnek a 10 centes drágulást semmit nem jelent a 2000 eurós fizetése mellett, addig nálunk 10 cent vagy 40 bani nagyon sok” – mondta Frumosu.

A szakember egyúttal arra is ráirányította a figyelmet, hogy a piac 3–4 százalékát teszik ki a külföldről behozott fagyasztott kenyerek, ezt pedig megérzik az ágazat termelői. „A szupermarketekben és hipermarketekben ott vannak azok a fagyasztott kenyérkék, amelyeket a legtöbbször melegen árulnak, csábítóak a vevőknek. Ez a 3–4 százalék első ránézésre talán nem jelent sokat, azonban éves szinten több ezer tonnáról beszélünk” – fogalmazta meg Frumosu.

Az élelmiszeripari szakszervezetek szövetségének vezetője szerint az év végéig a kenyér mellett a tej, a hús és a zöldségek drágulására is fel kell készülnünk.

A tej sem ússza meg

A tejnél 8 százalékos a drágulás, ami részben indokolatlan. De ha a tejről beszélünk, arról is beszélnünk kell, hogy az Európai Unió más tagállamaiban az ár 12 százalékkal csökkent. Hogy Romániában miért van ez a növekedés, megint egy olyan dolog, amit nem tudok közvetlenül megmagyarázni” – mondta Frumosu.

Hozzátette: Románia a feldolgozásra szánt tej 25 százalékát importból fedezi. „Mostanáig azzal indokolták a behozatal szükségességét, hogy bár van potenciál, az importtej olcsóbb, mint a hazai, olyan körülmények között, hogy a termelők szinte semmit sem kaptak” – fejtette ki a szakember.

A gyümölcsöt és a húst is külföldről hozzuk

A zöldségek drágulását ellenben indokoltnak találja, mivel a „halott” időszakban masszívan megnő a behozatal, október és március között az értékesítésre kerülő zöldség- és gyümölcsmennyiség több mint 80 százaléka más országból származik.

Ami pedig a húst illeti, a szakszervezet vezető szerint az import itt is meg fogja haladni a 80 százalékot az afrikai sertéspestis miatt. „Amíg 2–3 éve a fogyasztásra és a feldolgozásra szánt húsmennyiség 70 százalékát hoztuk be külföldről, az afrikai sertéspestis begyűrűzéséig ez a mennyiség 55 százalékra csökkent, ami jó dolog volt, de a becslésem szerint az elkövetkező időszakban meg fogja haladni a 80 százalékot” – fejtette ki Frumosu.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatai szerint 2018 szeptemberében 5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához mérten. A burgonya 22,41 százalékkal, a zöldség és a konzervek 11,89 százalékkal, a tej 2,47 százalékkal, míg a sütőipari termékek 2,74 százalékkal lettek drágábbak. A tojás viszont 26,19 százalékkal olcsóbb volt, mint egy éve.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Általános karantén Franciaországban, ...
Metróálmok
Egy hónapnyi ingyenes és online mozizás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • SZOMBATTÓL VESZTEGZÁR ALATT SZÉK ÉS ...
  • Nehéz helyzetbe kerültek a ...
  • Karcsisirató
  • Trump csak tréfál?
  • A megújuló Mauksch–Hintz-ház