Dragnea lemondását követeli az ellenzék, „ellentámadásra” számítanak az elemzők
Vissza

Dragnea lemondását követeli az ellenzék, „ellentámadásra” számítanak az elemzők

Viorica Dăncilă kormányfő és koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu védelmébe vette, míg az ellenzéki pártok vezetői és az utcán tüntető civilek lemondásra szólították fel a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt, miután csütörtökön a legfelsőbb bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon. Dragnea nem lépett nyilvánosság elé az ítélethirdetés után, de péntek délutánra összehívta a PSD végrehajtó bizottságának ülését.

Dragneát immár második korrupciós perében marasztalta el három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság. Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök, a PSD ügyvezető elnöke közleményében azt állította: Dragneát önkényesen ítélték el egy olyan törvénycikkely alapján, amelyet már rég módosítani kellett volna, hiszen alkotmánysértőnek bizonyult.

„Akik egy jogerős ítélet előtt a PSD elnökének távozását követelik, súlyos alkotmánysértést követnek el, és megsértik az Európai Uniónak az ártatlanság vélelméről szóló irányelvét” – írta csütörtök esti állásfoglalásában Dăncilă.

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök is arra hívta fel a figyelmet, hogy az ítélet még nem jogerős, Dragnea fellebbezhet ellene, tehát megilleti az ártatlanság vélelme. A kisebbik kormánypártot, a liberális ALDE-t vezető politikus szerint az ítélettől függetlenül a kormánykoalíciónak eltökélten folytatnia kell az ügyészségi visszaélések elleni, az alapvető szabadságjogok védelmében meghirdetett küzdelmét, az igazságszolgáltatás reformját, amelyért június 9-én – a PSD hívására – több százezer ember vonult utcára Bukarestben.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke az ítélethirdetést követően felszólította Dragneát, hogy mondjon le valamennyi közjogi és politikai tisztségéről, mert ha nem így tesz, azzal a demokráciát és az ország nemzetközi megítélését veszélyezteti.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint Romániát nem képviselheti egy olyan „bűnöző”, akit már két ügyben is elítéltek. Az ítélet azt bizonyítja, hogy az igazságszolgáltatásnak sikerült megőriznie függetlenségét Dragnea és a PSD másfél éve tartó „iszonyatos nyomásgyakorlása” ellenére. Pénteken az USR nyílt levelet intézett a PSD képviselőházi frakcióvezetőjének, Dan Suciunak, amelyben arra kérték, hívják vissza Dragneát képviselőházi elnöki tisztségéből.

A másodszor is elítélt szociáldemokrata házelnököt Traian Băsescu volt államfő, Victor Ponta és Dacian Cioloş volt miniszterelnökök is távozásra szólították fel. Csütörtök este ismét ellenzéki tüntetők ezrei gyűltek össze a kormánypalota előtti téren és Románia más nagyvárosaiban, Dragnea és Dăncilă lemondását, az igazságszolgáltatási reform leállítását követleve.

Visszhangok a nemzetközi sajtóban

Az ítéletnek nagy volt a visszhangja a nemzetközi sajtóban is. A New York Times azt írta, a bíróság a „leghatalmasabb romániai politikus ellen hozott ítéletet”, és valószínűleg a továbbiakban „erősödni fognak az igazságszolgáltatási rendszer elleni támadások.”  

A Reuters hírügynökség szerint, a második korrupciós perben való elítéltetése folytán gyengülhet Dragnea ellenőrzése a legnagyobb romániai párt, és az öt hónapja hatalmon levő kormány fölött.

A Le Figaro francia napilap szerint ezzel az ítélettel „csapást mértek a baloldali kormánykoalíció erőskezű vezetőjének azon törekvésére, hogy a játék ura maradjon a romániai politikai színtéren.”

Az európai szocialisták is elfordulnak tőle 

– Abban az esetben, amikor egy elítélt politikus nem vonul vissza önszántából, pártjának és az európai pártcsaládnak kell intézkednie, és legalábbis felfüggesztenie tisztségeiből, hogy a korrupciós vádakkal ne károsítsa az ő megítélésüket is – nyilatkozta pénteken Ana Gomes európai parlamenti képviselő, a portugál Szocialista Párt küldötte. Gomes pártja ugyanúgy az S&D (A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) EP-frakció tagja, mint a román Szociáldemokrata Párt (PSD).

Gomes úgy vélte, nagyon fontos, hogy a PSD és az európai pártcsalád egyértelműen jelezzék, nem fognak megtűrni olyan politikust, akit ennyire súlyos vádakkal terhelnek. Kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy nem az ítéletet tartja meglepőnek, hanem azt, hogy nincs például köze az OLAF (Az Európai Csalás Elleni Hivatal) Romániát illető jelentésében felmerülő gyanúhoz, miszerint Dragnea „európai pénzekkel élt vissza.”

Dragnea „ellentámadására” számítanak az elemzők

A román médiában megszólaltatott elemzők és a pénteki lapokban megjelent véleménycikkek szerzői pártszimpátiáiktól függetlenül egyetértenek abban, hogy az első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt, az ország legbefolyásosabb politikusának tartott Liviu Dragnea nem fog lemondani, hanem „ellentámadásba” lendülve próbál majd jogerős felmentéséért és hatalma megőrzéséért harcolni.

Ion Alexandru, a kormánykoalícióhoz közel álló Jurnalulban azt hangsúlyozza, hogy a háromtagú bírói tanácsban is megoszlottak a vélemények, egyik bíró Dragnea felmentését kérte. A szerző szerint a politikust börtönbüntetésre ítélő másik két bíró nem vette figyelembe az alkotmánybírósági döntést, amely szerint csak törvények – nem pedig alacsonyabb rangú jogszabályok – megszegése minősül hivatali visszaélésnek.    

A titkosszolgálatok és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) állítólagos összefonódását évek óta bíráló Ion Cristoiu publicista az Evenimentul Zilei hasábjain azt írta: sejtette, hogy az „ellenérdekek” miatt Dragneát nem fogják felmenteni, de azt nem feltételezte volna, hogy ilyen látványos – három és fél év letöltendő – börtönbüntetést szabnak ki rá egy „tyúklopásért”, miközben az állami vagyont alaposan megdézsmáló hangzatos korrupciós perek vádlottjai megússzák kétéves büntetéssel.

A szerző szerint Dragnea csak lemondásával tudná pártját megmenteni, amelynek szerinte egy „sebzett”, a börtöntől rettegő, irányvesztett elnök vezetésével nincs esélye az államfő, az ellenzék, az utcai tüntetők és nyugati kormányok támadását kivédeni.

A kormánykoalícióval szemben kritikus Digi 24 hírtelevízióban megszólaltatott Cristian Pârvulescu politológus a PSD ellentámadását, Klaus Johannis államfő felfüggesztését nevezte a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Emlékeztetett: volt már arra példa 2012-ben, hogy amikor a PSD akkori elnöke, Victor Ponta plágiumbotránya miatt került szorult helyzetbe, egy még nagyobb botrány előidézésével, Traian Băsescu államfő felfüggesztésével hárította el a pártvezér esetleges lemondását felvető médiaérdeklődést.

A politológus szerint ez a forgatókönyv nemcsak feledtetné a Dragneával szembeni ítéletet, hanem jó eséllyel meg is változtatná azt. Ha ugyanis a PSD-nek sikerül akár néhány napra is félreállítani az igazságügyi törvények kihirdetését hátráltató Johannist, az ideiglenes államfő azonnal hatályba léptetheti a büntetőtörvénykönyv és eljárásjog módosításait, aminek alapján a fellebbviteli tárgyaláson a bírák kénytelenek lesznek felmenteni a PSD vezérét a vádak alól.

Liviu Avram, az ellenzéki Adevărul főszerkesztő-helyettese is arra számít, hogy a Dragnea elleni ítélet csak erősíti a PSD eltökéltségét, hogy – a tavaly januári óriástüntetéseket kiváltó, és emiatt visszavont – 13-as számú sürgősségi kormányrendelet mintájára ismét megpróbálkozzék egy azonnal hatályba lépő jogszabállyal módosítani a btk-t, a Dragnea-ügyben szereplő kárnál magasabb küszöbértéket állapítva meg a hivatali visszaélés büntethetősége számára.

A Digi 24 által megszólaltatott Mircea Cărtărescu író, illetve Cristian Tudor Popescu publicista úgy értékelte: a Dragnea ellen kimondott ítéletnek az ügy jogi vetületein túlmutató üzenete van, mégpedig az, hogy az igazságszolgáltatás megőrizte függetlenségét, és a politikai befolyásolását célzó, másfél éve tartó „ostrom” ellenére sem sikerült megfélemlíteni.

Nekitámadtak a bírák Dăncilănek

Nem a kormány és a parlament tagjaira tartozik felbecsülni, hogy egy ítéletet helyben hagy-e majd a fellebbviteli bíróság, vagy hogy azt a "törvényeket önkényesen alkalmazva" hozták-e meg - szögezték le pénteken kiadott közleményükben a legfelsőbb bíróság tagjai.

A hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elve megköveteli, hogy igazságot kizárólag a bíróság és kizárólag a tárgyalóteremben szolgáltasson, kizárólag a törvényes előírások alapján - olvasható a kommünikében.

A bírák példátlanul éles hangú állásfoglalásukkal Viorica Dăncilă miniszterelnök, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyes minisztereinek és törvényhozóinak vádaskodására reagáltak igazságtalannak minősítve az ítéletet.

"Az indoklás közzététele előtt azt hangoztatni, hogy a bíróság megsértette volna az alkotmánybíróság rendelkezéseit, semmiképp sem szolgálja a közvélemény korrekt tájékoztatását, megingatja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. Értékeljük a józanságra intő felhívást, de kételkedünk őszinteségében, amikor olyan kijelentésekhez társul, melyek szerint a bíróság politikai határozatot hozott, és az utca nyomásának engedett" - olvasható a legfelsőbb bíróság tagjai nevében kiadott pénteki közleményben.
 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Boc válasza: magyar felirat a ...
Kétszáz alkotást neveztek az 5. Magyar ...
A halhatatlan cirokseprű

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3