Dragnea kontra Románia
Vissza

Dragnea kontra Románia

Ha létezett egyáltalán a „politikai jóérzésnek” valahol egy határa, Liviu Dragnea most messze túllépte azt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét tavaly két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-es Basescu-ellenes népszavazással kapcsolatos korrupciós ügyben, választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek. A politikusnak tavaly miniszterelnöki tisztségébe került az ítélet, Johannis államfő ugyanis erre hivatkozva jelezte: nem hajlandó kinevezni, hiszen priusza van. Dragnea továbbra sem ismeri el az ellene felhozott vádakat, ezért most az Európai Unió Bíróságán és az Emberi Jogok Európai Bíróságán (CEDO) perli a román igazságszolgáltatást.

A helyzet ennél is kényesebb. Mint tudjuk, nem csak Dragnea jó híre, priusza, hanem a politikus szabadsága a tét. A PSD-s politikus és felesége ellen hivatali visszaélésre való felbujtás vádjával tavaly júliusban újabb eljárás indult. Ha tehát nem mentik fel egyértelműen Dragneát a második ügyben, vagy a CEDO nem bírálja felül a már meghozott romániai ítéletet, a politikusra biztos börtön vár. Ennek elkerüléséhez volt szükség a Btk. módosítására tett sunyi kísérletre, amely több hetes tiltakozóhullámot váltott ki az országban és külföldön egyaránt, míg a kormány végül vissza nem vonta azokat.

{Tovább olvasható még 311 szó.}
Kétségtelen, hogy mindenkit, még Liviu Dragneát is megilleti a jog, hogy a luxemburgi vagy akár a strasbourgi bírósághoz forduljon panaszával, de van ebben a gesztusban egy akkora adag cinizmus, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Dragnea ma annak a pártnak az első számú embere, amelynek az elmúlt huszonvalahány évben megkérdőjelezhetetlen szerepe vo
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Adventi Könyvvásár új térben
Gyermekvédelem
Egy híján, harminc éve együtt

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ