Dragnea: a költségvetési hiány idén 3 százalék alatt marad
Vissza

Dragnea: a költségvetési hiány idén 3 százalék alatt marad

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott, fenntartja becslését, miszerint a költségvetés hiánya nem haladja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát. Azt mondja, az Európai Bizottság nem valós előrejelzést ismertetett.

„Én nem akarok konfliktust az Európai Bizottsággal, de igen nagy tisztelettel azt akarom mondani, hogy az elmúlt években a testület – ez ennek az intézménynek a szerepe, hogy nagyon figyelmes legye, és vészharangot kongasson – gazdasági növekedési előrejelzése mindig kisebb volt, mint ami aztán a valóságban történt, a hiányra vonatkozó prognózisa pedig mindig nagyobb volt, mint végül a deficit. Mi fenntartjuk az álláspontunkat, ami elemzéseken és komoly számadatokon alapszik: a deficit idén nem haladja meg a 3 százalékot, valahol 2,96–2,98 százalék körül alakul. tavaly is ugyanez volt a téma, hogy a hiány 3 százalék alá mélyül, de végül nem így történt” – szögezte le a nagyobbik kormánypárt elnöke.

Az Európai Bizottság csütörtökön adta ki tavaszi gazdasági előrejelzését. Ebben fenntartotta korábbi előrejelzését, ami szerint idén 4,5 százalékkal bővül a román gazdaság, de egyúttal arra figyelmeztette a bukaresti hatóságokat, hogy a közalkalmazottak fizetésének emelése miatt jelentősen megnőhet a költségvetés hiánya.

A 2019-es növekedési előrejelzést eközben lefele módosította, a téli prognózisban szereplő 4 százalék helyett most már csak 3,9 százalékos gyarapodást várnak a jövő évben.

„A GDP növekedése az előrejelzések szerint 2018-ban lassulni fog, de erőteljes marad. (…) Az infláció 2017 végén nőtt, és a prognózis szerint a trend folytatódik 2018-ban is, hogy aztán valamelyest mérséklődjön 2019-ben. Az előrejelzés szerint a költségvetési hiány jelentősen nő, főként a közszféra béremelései miatt” – mutat rá az idézett dokumentum.

„2018-ban a költségvetési hiány eléri a GDP 3,4 százalékát. A 2017 nyarán elfogadott bértörvény 2018 januárjától 25 százalékkal megemelte a közszférában dolgozók fizetését, és plus emeléseket tartalmaz az orvosok és tanárok számára” – áll a brüsszeli testület által kiadott jelentésben.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még idén befejezhetik a Tűzoltótorony ...
Sporthírek röviden
Fertőtlenítőszer-forgalmazó: az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓK – Március 15. Kolozsváron
  • Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
  • A bátrak előtt tisztelegtek a felvonulók
  • Dilettantizmus felsőfokon
  • Csörte