Döntenek a válaszúti Bánffy-kastély restaurálási tervéről
Vissza

Döntenek a válaszúti Bánffy-kastély restaurálási tervéről

– A mai tanácsülésen kerül napirendre az a tanácshatározat, amelynek értelmében újabb lépést teszünk a válaszúti Bánffy-kastély felújítása érdekében. A Regionális Operatív Program keretében leadott pályázat sikerességéért pontosítanunk kellett a műszaki mutatókat a munkálatok kivitelezését illetően – ismertette Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

2016. október végén fogadták el azt a határozatot, amely értelmében a megyei tanács 400 ezer lejes önrésszel járul hozzá a munkálatok kivitelezéséhez. A projekt összértéke 20 millió lej, ami fedezné a roskadozó válaszúti kastély és az azt körbevevő park felújítási költségeit. A tervek szerint az épületet kívülről és belülről is restaurálnák, és a kastélyparkot is helyreállítanák, majd kulcsrakész állapotban adnák át, mint a leendő kulturális központ székhelyét.

– Többször is próbáltunk már pénzforrást találni a kastély restaurálási munkálatainak finanszírozására, és most közel járunk a támogatás elnyeréséhez. Az épített örökségek karbantartása fontos szerepet játszik a Kolozs megyei turizmus fellendítésében – nyilatkozta az alelnök.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megkapják a románórákért járó ...
Ivan Wernisch cseh költő kapta az idén ...
Robbanószerkezetet találtak Soros ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ