Doklavina: online nézhető dokumentumfilmek hétvégéje
Vissza

Doklavina: online nézhető dokumentumfilmek hétvégéje

A járványhelyzet miatt online térbe költöznek a Doklavina filmestjei, így november 27. és 29. között Románia területén ingyenesen tekinthetnek meg két magyar dokumentumfilmet az érdeklődők.

November 27-én 17 órától nézhető Zurbó Dorottya A monostor gyermekei című dokumentumfilmje, szombaton, november 28-án 17 órától pedig A létezés eufóriája című, Szabó Réka által rendezett film tekinthető meg. Mindkét alkotás a kezdési időpontoktól számítva vasárnap éjfélig elérhető a Doklavina Facebook-oldalán. A dokumentumfilmeken kívül az érdeklődők tematikus beszélgetésekbe is bekapcsolódhatnak, ahol az alkotók mesélnek a filmekről, a szereplőkről, az alkotási folyamatról, valamint a filmekben megjelenő témákról. Az online közönségtalálkozók is az esemény Facebook-oldalán érhetők el.

A monostor gyermekei (2017) egy intim családtörténet, amely a világ egyik legelzártabb országában, az utolsó buddhista királyságban, Bhutánban játszódik. Gyembó és húga, Tashi átlagos tinédzserek, akik szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk, Tenzin a felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így Tenzin okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Egy olyan bhutáni család érzékeny portréja tárul elénk a filmben, ahol a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a Bruttó Nemzeti Boldogság Index magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság. A bhutáni-magyar-holland dokumentumfilm, amelynek világpremierje az IDFA-n (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) volt, majd megjárta a világ számos fesztiválját, elnyerte más díjak mellett a Zsigmond Vilmos Filmfesztival és a Film Festival della Lessinia legjobb dokumentumfilm díját is.

A létezés eufóriája (2019) a Tünet Együttes Sóvirág című előadásának próbafolyamatait követi végig, amelynek főszereplője a 90 éves holokauszt-túlélő, Fahidi Éva, aki 20 évesen egyedül tért haza Auschwitz-Birkenauból. A koncentrációs táborban 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. Éva felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen a róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el a fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével, amelyben a két nő életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik. A film számos más elismerés mellett elnyerte a Locarno Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját, a 25. Szarajevói Filmfesztivál Emberi jogi díját és a 16. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Közönségdíját is.

(Fotók forrása: port.hu) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus – 1059 pozitív ...
„Elindítunk egy folyamatot, amely a ...
Erdélyi származású írók az idei ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ