DNA: Tăriceanut 800 ezer dollár kenőpénz elfogadásával gyanúsítjuk
Vissza

DNA: Tăriceanut 800 ezer dollár kenőpénz elfogadásával gyanúsítjuk

Ma az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) hivatalosan is bejelentette: Călin Popescu Tăriceanut 800 ezer dollárnyi kenőpénz elfogadásával gyanúsítják, az összeget egy osztrák cég képviselőitől kaphatta egy kereskedelmi szerződéshez kapcsolódó kiegészítő iratok megkötése érdekében.

A pénzt választási kampányra fordították.

„Az ügyészek nyomozást folytatnak választásikampány-kiadások fedezése céljából elkövetett korrupciós bűncselekmények kapcsán, az összegek egy olyan cégtől származhattak, amelyik fontos kereskedelmi szerződéseket kötött a román állammal. Az ügyiratot 2018-ban állították össze három bűnvádi eljárás egyesítésével, amelyek közül egyet az osztrák igazságügyi hatóságok kérésére vett át a DNA. Konkrétan: egy tisztségviselő a 2007–2008-as időszakban közvetett módon mintegy 800 ezer amerikai dollár értékben vehetett át anyagi hasznot hozó javakat egy osztrák cég képviselőitől, cserében tisztségéből adódóan intézkedéseket foganatosított, hogy több kiegészítő irat szülessen egy, a cég által bonyolított kereskedelmi szerződéshez. Az összeg egy 10 százalékos illetéket jelenthet a kiegészítő iratok értékéből, és a tisztségviselő javára hasznosíthatták, offshore cégekkel megkötött fiktív szerződések alapján utalták tovább” – közli a DNA.

Kiderült továbbá, hogy az ügyben más személyek ellen is zajlik vizsgálat kenőpénz elfogadásában való bűnrészesség gyanújával. Ami a tisztségviselőt illeti, jelenleg szenátor, így a bűnvádi eljárás akkor indulhat el, ha ezt a felsőház jóváhagyja.

„Ennek érdekében az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály főügyésze elküldte a legfőbb ügyészség vezetőjének a szenátus megkereséséhez szükséges dokumentumokat, a döntés a szenátorok kezében van” – mutat rá a DNA.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

San Franciscóban betiltják az ...
Iraki elnök: Washington nem indíthat ...
Festmények filmen, film a Bohéméletben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ