Diszkriminációval vádolják a Puck Bábszínház vezetőségét
Valós problémák vagy ellentmondásos vélemények okozta viszály?
Valós problémák vagy ellentmondásos vélemények okozta viszály?
Vissza

Diszkriminációval vádolják a Puck Bábszínház vezetőségét

A magyar tagozat szándékos elsorvasztása, egyéni döntéshozatalának megtagadása, szakmai fejlődésének ellehetetlenítése, a Kolozs Megyei Tanács részéről érkező finanszírozás egyenlőtlen elosztása, a tagozat érdekeinek figyelmen kívül hagyása – csak néhány azok közül a vádak közül, amelyekkel Urmánczi Jenő bábszínész, volt tagozatvezető, valamint Vadas László színházrendező és szintén volt tagozatvezető illette a Puck Bábszínház vezetőségét keddi sajtótájékoztatójukon. Megkeresésünkre Varga Ibolya, a magyar társulat jelenlegi tagozatvezetője azonban elmondta, hogy mindezek hamis vádak, legtöbbjük ferdítés, csúsztatás és nincs valóságalapjuk. Eközben a társulat jelenlegi és korábbi tagjai magánszemélyekkel közösen létrehozták a Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoportját, amelynek célja, hogy önálló, állami finanszírozású magyar bábszínház jöhessen létre Kolozsváron.

A Puck Bábszínház tagozatai közötti egyenlőtlenség és a vezetőség részéről tapasztalt diszkrimináció a magyar tagozat irányában, egy hosszas és hullámzó folyamat eredményeként vált mostanra elviselhetetlenné – derült ki az erről szóló sajtótájékoztatón kedden, augusztus 18-án, amelyet Urmánczi Jenő és Vadas László tartott. „A Puckban tapasztalt intézményes, állandósult diszkrimináció lehetetlenné teszi, hogy Kolozsváron és Közép-Erdélyben a magyar bábszínészek és rendezők méltóságukat megőrizve, a magyar közösség érdekeit szem előtt tartva, színvonalas munkát végezhessenek” – olvasható a Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoport sajtóközleményében.

„Azért vagyunk itt, mert felvállaltuk ezt a problémát és így szeretnénk védeni azokat a kollégákat, akik egzisztenciális megfontolásból, megfélemlítésből vagy a többéves próbálkozás miatti elfásultság okán nincsenek jelen” – ezzel a gondolattal indította a beszélgetést Vadas László, hozzátéve, hogy a bábszínház vezetősége ellen felhozott vádak keményen hangozhatnak, de a tényeket megvizsgálva korántsem alaptalanok. Ugyanis a magyar tagozatnak hat év alatt hét vezetője volt és mindannyian vagy önszántukból mondtak fel a pénzhiány, a megaláztatás és az intézményben uralkodó légkör miatt, vagy az igazgató, Mureşan-Petran Emanuiel-Simion menesztette őket, aki 2013 óta tölti be vezető pozícióját. A magyar tagozat képviselői azt is nehezményezték, hogy a jelenlegi tagozatvezető – Varga Ibolya, az intézmény alkalmazott rendezője – nem teljes munkakörben, hanem mindössze napi két órában látja el teendőit, ugyanakkor idéntől, míg a román tagozatnál két rendező is dolgozik, a magyarnál a színészek kénytelenek ellátni ezt a szerepet. „A magyar tagozatvezetőnek soha nem volt döntési és aláírási joga sem. Javaslatokat tudtunk csupán tenni, a műsorpolitikát is kénytelenek voltunk mindig rövid távon tervezni, mert soha nem tudtuk előre, mekkora összeget kapunk és hogyan tudunk abból dolgozni. Itt lehetetlen hosszú távon gondolkodni” – tette hozzá Vadas László. Az is kiderült, hogy az utóbbi időben a magyar tagozat előadásai csak pályázati pénzek kiegészítésével tudtak létrejönni, mert az intézmény minimális hozzájárulást biztosított.
 
Az Apropó Egyesület által a Bethlen Gábor Alaptól nyert 15 millió forintos támogatást a magyar tagozat működésére december óta nem tudják felhasználni, mert az igazgató megtagadja az együttműködési dokumentum aláírását annak ellenére, hogy néhány éve ugyanebbe már beleegyezett. Mindez azért érthetetlen Vadas László szerint, mert az ebből a pénzből létrehozott előadások bevétele nemcsak a magyar tagozatot, hanem a bábszínházat illetné, ráadásul a magyar államtól kapott korábbi támogatási pénzekből közös technikai felszereléseket is sikerült vásárolni, ami mindkét tagozat, így a teljes bábszínház működését is elősegítette. A román tagozat eközben több alkalommal is látványos előnyt élvezett a jövedelmek elosztása mellett a teremhasználatban, a különböző képzések szervezési lehetőségében, a fesztiválokon való részvételben egyaránt. 

„Gyakorlatilag lehet, hogy holnaptól ki leszek rúgva”

Urmánczi Jenő az Apropó Egyesület elnöke, ugyanakkor huszonkét éve a társulat munkatársa, így a belső működésre is rálátása van. „Olyan nem legális paragrafusok kerültek be a belső szabályzatba, amelyek gyakorlatilag megtiltják az alkalmazottaknak, hogy a sajtóhoz vagy felsőbb fórumokhoz forduljanak, ha valaki mégis ehhez folyamodik, az rágalmazás vádjával és a munkaszerződés felbontásával jár. Gyakorlatilag lehet, hogy holnaptól ki leszek rúgva” – jegyezte meg a bábszínész. Elmondása szerint 2014 óta harcolnak új esztétika, látásmód és új alkotói folyamat bevezetéséért a színházban. „Amióta ott vagyok, ha lehet ilyet mondani, mi a két társulatból harmadrendűként vagyunk kezelve, hiszen az adminisztráció, az irodák mindig fontosabbak, mint a magyar társulat” – emelte ki Urmánczi Jenő. A bábszínész a hangulatra is panaszkodott, hiszen elmondása szerint nehéz fenyegető körülmények között dolgozni.
 
„Maga a büdzsé egy titok, hogy hogyan oszlik el, pedig ez egy nyilvános dolog kéne legyen” – emelte ki Urmánczi Jenő. A jelenlegi költségvetés szerint ugyanis a magyar tagozatnak 15 ezer lejből kell létrehoznia két előadást, míg a román tagozat ugyanezt 65 ezer lejből teheti meg. A magyar tagozatot támogató Apropó Egyesület számláján pedig ott van a pénz, amivel ezt az összeget ki lehetne egészíteni a jobb minőségű előadások érdekében, de az igazgató szakmai indoklás nélkül utasítja el annak felhasználását, miközben a román tagozat működését három egyesület is támogatja. Az is elhangzott, hogy a megvonásokra reagálva a vezetőség magyar tagozat felé irányuló vádja főként aköré épül, hogy nem dolgoznak, és nem teljesítenek annyit, amennyit a román csoport. Mindeközben a résztvevők állítása szerint volt olyan év, amikor az összbevétel 40-50 százalékát hozta a magyar tagozat, az elvárt 20 helyett.

A kezdeményezők: Urmánczi Jenő (balra) és Vadas László / fotó: MTI/Kiss Gábor
 
Vadas László azt is nehezményezte, hogy a bábszínház plakátjai és honlapja egyaránt az összeolvadás jövőképét vetítik előre, az egységes arculat neve alatt pedig valójában a tagozatok összemosása történik. Mindeközben a magyar tagozat támogatói szerint a tagozatok egymás ellen fordítása is zajlik a háttérben, ami árt a színházon belüli közhangulatnak, és a román tagozat tagjai csak az intézményen kívül mutathatják ki következmények nélkül szolidaritásukat. Urmánczi Jenő azt mondta, hogy a magyar bábtársulat 90 százaléka vállalná a kiválást és támogatná az önálló magyar bábszínház kezdeményezését.

„Ezzel a különválással nem sértünk senkit, semmi hátrányuk nem származna belőle” – hangsúlyozta Vadas László, hozzátéve, hogy ennek fényében nem érti, miért nem támogatja a bábszínház vezetősége a kezdeményezésüket. A sajtótájékoztatón Csűrös Réka korábbi tagozatvezető is megosztotta saját, hasonló tapasztalatait. Csoma Botond az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke is jelen volt, és felszólalásában hangsúlyozta: az RMDSZ nemrég nyilvánosságra hozott városprogramja külön kitér a Puck Bábszínház ügyére és támogatja az önálló, állami finanszírozású kolozsvári magyar bábszínház létrehozását.

Nincs diszkrimináció – állítja a magyar tagozat jelenlegi vezetője 

„Nincsen viharos hangulat a bábszínházban, mindössze Urmánczi Jenő kollégám ecseteli így. Gyakorlatilag még mindenki szabadságon van, holnap jönnek vissza a színészek próbálni és fel fognak lépni a Kolozsvári Magyar Napokon Vadas László darabjával. Messze nem igaz, hogy diszkriminálják a magyar társulatot” – reagált megkeresésünkre Varga Ibolya a kialakult konfliktushelyzettel kapcsolatban. Szerinte mindez mesterségesen van szítva, hogy elterelje a figyelmet az Apropó Egyesület pénzügyi gondjairól és arról, hogy törvénytelenül pályázták meg a Bethlen Gábor Alaptól kapott 15 millió forintos összeget – mondta. 
„A magyar tagozat idei előadásaira nem 15 ezer lej van szánva, hanem 25 ezer lej, a román társulat produkciós költségében – ami összesen 65 ezer lej – pedig benne vannak színpadtechnikai költségek, mint függöny, függönyszerkezet, padlószőnyeg, hangszórók, diavetítő, amelyeknek az elszámolását így tudtuk megoldani. Ezeket mindkét társulat használni fogja” – emelte ki a magyar tagozat vezetője, aki állítása szerint nem is tudott a sajtótájékoztatóról. A hírről is, miszerint önálló bábszínház alapítását tervezik, csak véletlenül értesült.
 
„Nincs diszkrimináció, mert nagyjából ugyanazokat a pénzeket osztják le mindkét társulatnak, amikor valahol több van, akkor azt következő évben kompenzálják. A színpad-, terület- és teremhasználat is egyenlően oszlik el. Ugyanaz a fizetés, ugyanazok a jogok illetik a két tagozatot. Amit igényelünk, azt rendszerint a lehetőségekhez mérten meg is kapjuk.” Varga Ibolya nehezményezte, hogy Urmánczi Jenő és Vadas László elégedetlenségeiket miért nem terjesztették az igazgató elé, amikor tagozatvezetői pozícióban voltak. Varga Ibolya „felfújt és csúsztatott, világba kiabált sérelemnek” nevezte a kezdeményezést, amely mögött szerinte az Apropó Egyesület pénzügyi problémái állnak, amelyet a Bethlen Alaptól kapott 15 millió forintos támogatás tisztázatlan háttere okoz. Szerinte ennek a pénznek az elköltésére a színház programjával az Apropó párhuzamosan gyártott terveket, amelyek – úgy fogalmazott – „nem egészen érdekmentesek”. Varga Ibolya azt is elmondta, hogy a színház jelenleg nyomoz abban az ügyben, hogy az Apropó milyen dokumentum alapján pályázhatott a Puck nevében. Szerinte mindezzel kívülről próbálnak nyomást gyakorolni egy állami intézményre.

Mureşan-Petran Emanuiel-Simion, a Puck bábszínház igazgatója a maszol.ro portálnak válaszolva elutasította a vádakat, és fegyelmi eljárást, valamint pert helyezett kilátásba a sajtótájékoztatón megszólaló Vadas Lászlóval és Urmánczi Jenővel szemben – tájékoztat az MTI. Kijelentette, az intézményben nem etnikai alapon osztják el a pénzt, hanem a nagy produkciókra többet, a kicsikre kevesebbet szánnak, és a román tagozatnak idén két nagy, a magyarnak pedig két kicsi szerepelt a tervében. Az igazgató hozzátette: elviekben semmi kifogása nincs az ellen, hogy a magyar tagozat önállósuljon, de ez nem az ő döntésén múlik. Kijelentette: az Apropó Egyesülettel azért nem írta alá az együttműködési szerződést, mert miközben a pályázat szerint az összeg haszonélvezője a Puck Bábszínház, az egyesület vonakodik felmutatni a támogatási szerződést, amely szerint a pénzt valóban az intézmény kapja meg.

(Borítókép: MTI/Kiss Gábor)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ