Dialízist alkalmaznak veseelégtelen állatoknál
Vissza

Dialízist alkalmaznak veseelégtelen állatoknál

A kolozsvári Mezőgazdaság¬¬ tudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) állatklinikája az egyetlen, ahol a veseelégtelenséggel diagnosztizált állatoknál dialízist alkalmaznak. Az állatorvosok a kolozsvári gyermekkórházban észlelt, a beteg állatokkal egyazon súlyú gyerekek kezeléséből merítettek ihletet. A dialízis főleg a kutyák életét hosszabbíthatja meg.

Dr. Răzvan Codea állatorvos szerint a dialízis során a páciens súlya nagyon fontos tényező, ami a katéter behelyezését, a dialízises berendezés beállítását illeti. Az állatorvosi klinikát 2015-ben szerelték fel egy korszerű berendezéssel, ami 16 000 euróba került. 

Az állatorvos kifejtette: annak ellenére, hogy Romániában sokkal később kezdték el az állatok dialízises kezelését, mint más országban, például az Amerikai Egyesület Államokban, de most már a kolozsvári állatorvosi kar is ugyanolyan szolgáltatást tud biztosítani, mint amerikai megfelelője.

Az első dialízises kezelés ára 450 lej, ezt követően azonban csak 180 lejt kell fizetnie a gazdának. Kolozsváron már dialízises kezelésben részesült egy 14 éves nagyváradi illetőségű beagle kutya, amely országos agility bajnok volt, de Nagyváradon nem tudtak rajta segíteni.   A kutyus gazdája, Szombati Tamás, a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta: nagyon nehéz volt elfogadni azt, hogy kutyája menthetetlen, ezért bármilyen halvány reményt ki akart használni. A kutyust már kiutalták a kórházból, az állatorvosok szerint egészségi állapota a normálishoz közel áll. A kolozsvári Állat-nefrológiai és Dialízises részlegére az egész országból hozzák a beteg állataikat gazdáik,  Bukarestből, Konstancáról, Temesvárról stb.

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Visszacsalogatja 30 millió eurós új ...
Sporthírek röviden
VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ