Derékba törhet a nyári szezon a delta variáns miatt
Vissza

Derékba törhet a nyári szezon a delta variáns miatt

Leállt az járványügyi korlátozások enyhítése Európában a koronavírus egyre gyorsabban terjedő delta variánsa miatt. Franciaországban július végére várják a járvány negyedik hullámát. A francia kormányszóvivő szerint szinte minden héten duplázódik az új esetek száma, ami a járvány berobbanásának előjele lehet. Romlik a helyzet Németországban is, Norvégiában pedig be is jelentették, hogy a delta variáns miatt elhalasztják a nyitást – derül ki az M1 Híradójának összefoglalójából.

Franciaország a hónap végéig a járvány negyedik hulláma alakulhat ki a koronavírus gyorsan terjedő delta változata miatt. Az országban minden héten megduplázódik az új megbetegedések száma. A francia kormány emellett el akarja kerülni Nagy-Britannia példáját, ahol a lakosság nagyarányú oltottsága ellenére egyre nő az új esetszám.

Nagy-Britanniában olyan drasztikusan változtak a számadatok, hogy a londoni kormány kénytelen volt egy hónappal elhalasztani a teljes nyitást. Egy hétfő esti bejelentés szerint a brit kormány két hét múlva szándékszik feloldani a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét.

Mindeközben Norvégiában bejelentették, hogy elhalasztják a nyitást a delta variáns miatt. Ott is a negyedik hullámtól tartanak, amely elsősorban az oltatlanokra, és az egyszer beoltottakra nézve lehet veszélyes. Az 5,3 milliós ország felnőtt lakosságának csaknem kétharmada kapta meg eddig a vakcina legalább egyik adagját.

Több járványügyi mutató is romlott Németországban is. A delta variáns előfordulási arányát a többi változathoz képest ötven százaléknál is magasabbra becsülik. Németországban a fiatalabbaknál diagnosztizálták elsősorban, a hatvan év alattiaknál, ami azért jelent problémát, mivel közülük, a jóval kisebb hányaduk kapta meg mindkét adag vakcinát, tehát ők nem rendelkeznek védettséggel.

Horvátország az oltatlanokat félti, ugyanis az ország felnőtt lakosságának kevesebb, mint a fele kapott vakcinát, miközben javában tart a nyári szezon, s az országba már eddig is rengeteg turista érkezett. Horvát virológusok szerint nem kérdés, hogy megérkezik-e a negyedik hullám, csak az nem mindegy, hogy mikor. Arra figyelmeztetnek, ha az országban nem érik el hamarosan az 55 százalékos átoltottságot, a járvány derékba töri az idei nyári idényt is. Bár a zágrábi kormány, az egészségügyi dolgozókon kívül nem szeretné kötelezővé tenni a vakcinát, azt fontolgatja, hogy korlátozza az oltatlanok mozgási lehetőségeit. Várhatóan sem kórházakba, sem bevásárlóközpontokba nem engedik majd be őket.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás