Decentralizált államot és valós önkormányzatiságot akar az RMDSZ
Az RMDSZ közel száz módosító javaslatot nyújtott be
Az RMDSZ közel száz módosító javaslatot nyújtott be
Vissza

Decentralizált államot és valós önkormányzatiságot akar az RMDSZ

„Decentralizált államot, valós önkormányzatiságot és a prefektusok hatáskörének korlátozását akarjuk az alkotmány által megszabott módon. Ezen három elv alapján dolgoztuk ki a közel száz módosító javaslatunkat, amelyeket a közigazgatási kódex tervezetéhez fogalmaztunk meg. A jogszabály hosszú távon meghatározza az önkormányzatok működését, ezért nem mindegy, hogy olyan törvényt sikerül-e elfogadni, amely valóban lényegesen decentralizál, és ezáltal egyszerűbbé, hatékonyabbá teszi a helyi közigazgatás munkáját, vagy tovább központosít, s olyan hatáskörökkel ruházza fel a prefektusokat, amelyek túllépik az alkotmányossági keretet” – fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerdán annak kapcsán, hogy a közigazgatási kódex tervezetének elemzésével foglalkozó parlamenti szakbizottság befejezte a jogszabály általános vitáját.

Az RMDSZ hírlevelének tájékoztatása szerint a bizottsági általános vita során a szakminisztérium ismertette a tervezet fontosabb rendelkezéseit, illetve meghallgatták a különböző intézmények álláspontját. A testület jövő héten kezdi el a javaslatok, köztük az RMDSZ által benyújtott 95 módosítás vitáját és szavazását, majd ezt követően három héten belül a szenátus plénuma elé kerül a közigazgatási kódex tervezete.

Cseke Attila elmondta, az RMDSZ által iktatott módosító javaslatok három fontos elv köré összpontosulnak. Az első szempont a decentralizáció érvényesítése: olyan módosító javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek egyszerűbbé, átláthatóbbá és megvalósíthatóbbá teszik a decentralizációt. Ugyanakkor javasolták azoknak a rendelkezéseknek a törlését a tervezet szövegéből, amelyek gátolják a decentralizálást: például a költségvetési korlátozások elvének a betartását.

A prefektus hatásköreinek tisztázása a második fontos témakör, amelyben az RMDSZ számos módosítást dolgozott ki. Az RMDSZ kezdeményezte minden olyan cikkely kiküszöbölését, amelyek az alkotmány nyújtotta kereteken túli jogkörökkel ruháznák fel a prefektusokat.

Az RMDSZ módosító javaslatainak harmadik fő csoportja a valós önkormányzatiság erősítését célozza. Álláspontjuk szerint tisztázni és bővíteni kell az önkormányzati rendszer hatásköreit, a helyi közösségek döntésein alapuló önkormányzati rendszer a cél.

Cseke Attila hozzátette, az RMDSZ kifogásolta azt a tervezett módosítást is, amely megkönnyítené az alpolgármesterek, megyei tanácselnökök, alelnökök leváltását. Jelenleg a szóban forgó köztisztségviselők leváltása a tanácsosok kétharmadának szavazatával lehetséges. „Ez azért jó, mert nem teszi lehetővé, hogy szavazatvándorlással, illetve -vásárlással a mandátum közben is leválthatók legyenek ezek a személyek. Ez stabilitást biztosít a települések és megyék vezetésében”, vélekedett a politikus.

Fotó: Rohonyi D. Iván (Képünk illusztráció)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még idén befejezhetik a Tűzoltótorony ...
Sporthírek röviden
Fertőtlenítőszer-forgalmazó: az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓK – Március 15. Kolozsváron
  • Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
  • A bátrak előtt tisztelegtek a felvonulók
  • Dilettantizmus felsőfokon
  • Csörte