Deák Bill Gyula és Hobo a 8. Kolozsvári Magyar Napokon
Felvállalja a transzilvanikumot a Kincses Kolozsvár Egyesület
Felvállalja a transzilvanikumot a Kincses Kolozsvár Egyesület
Vissza

Deák Bill Gyula és Hobo a 8. Kolozsvári Magyar Napokon

Két magyar énekeslegenda, Hobó (Földes László) és Deák Bill Gyula lép fel a 8. Kolozsvári Magyar Napokon – tudtuk meg a szervezők mai sajtótájékoztatóján. A rendezvénysorozatra – amelyet transzilvanikumnak tart a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Gergely Balázs – idén augusztus 13-a és 20-a között kerül sor. Az eddigi zsúfoltság elkerülése végett új helyszínen, a Sétatéren lesznek a gyermekprogramok és a gyermekeknek szánt koncertek, a Farkas utcában megmarad a kézműves termékek vására és a könyvvásár, a romkertben pedig középkori falut rendeznek be. A Kincses Kolozsvár Egyesület egyik ezt megelőző rendezvénye a 2. Gyalui Várkertfesztivál, amelyet május 27-én és 28-án rendeznek, és amelyen a szórakozás mellett a művelődés is hangsúlyos szerepet kap. Megtudtuk: ingyenes lesz a belépés a 14 évüket be nem töltött gyerekeknek és a ballagó diákoknak – mivel a szervezők szerint a fesztivál egybeesik a ballagásokkal.

Augusztus 13-a és 20-a között szervezi meg a Kincses Kolozsvár Egyesület a 8. Kolozsvári Magyar Napokat, idén is számos érdekes programot ígérve. A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztató meglepetés-vendége Földes  László, azaz Hobó volt, aki augusztus 18-án, pénteken a Főtéren lép fel Deák Bill Gyula blues-énekessel együtt. Hobó kifejtette: az erdélyi közönség szeretete miatt jár az utóbbi időben gyakran Erdélybe. A sajtótájékoztató során Hobó többször megkacagtatta az újságírókat, amikor humoros emlékeiről beszélt.

Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke kifejtette: szervezőként a Kolozsvári Magyar Napokat transzilvanikumnak tartja, a KMN „egy csepp Erdélyből”. 

Szabó Lilla programigazgatótól megtudtuk: az egyhetes rendezvénysorozat egyik – új – helyszíne a Sétatér, ahol augusztus 15.-től színpadot is felállítanak. Itt fogják tartani a gyerekprogramokat, ugyanakkor a gyermekeiket biztonságban tudva a szülőknek is lehetőségük nyílik majd  nyugodtan meginni egy pohár bort az ismerősök társaságában.  A 8. KMN programkínálata még nem végleges: a program-felajánlásokat május 10-ig várják, a végleges programtervezet nyár közepére alakul majd ki.  Idén is hangsúlyt fektetnek a többnyelvűségre, ami a román és angol nyelvet illeti – tette hozzá.

Ízelítőként néhány főtéri koncert időpontját már elárultak a szervezők, így augusztus 16-án szerdán, a XIX. Szent István Néptánctalálkozó gálájára és Ghymes-koncertre kerül sor, 17-én, csütörtökön, Szikora Robi és az R-Go lép fel, augusztus 19-én, szombaton Charlie, míg a záró gálán a Budapesti Operettszínház művészei Kálmán Imre nagyoperettjét, a Csárdáskirálynőt adják majd elő.  

A Kolozsvári Magyar Napoknál sokkal közelebbi rendezvény a második alkalommal megrendezett gyalui Várkertfesztivál, amelynek időpontja május 27–28. Gergely Balázs szerint így a rendezvény a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által szervezett városnapok magyar kiegészítő rendezvénye is lehet. – Hangsúlyos szerepet kap a 2. Várkertfesztiválon a zene, de ez nem kimondott zenei fesztivál, hanem programorientált rendezvény, ahol szórakozni és művelődni is lehet. Mivel a fesztivál egybeesik a ballagásokkal, a ballagóknak és a 14 éven aluli gyermekek számára a belépés ingyenes lesz – ismertette Gergely Balázs.

Vass Attila, a budapesti Hagyományok Háza kolozsvári munkatársa elmondta: a két rendezvényt és az általa képviselt intézményt az köti össze, hogy felvállalják a hagyományos népi kultúrát és a családi értékeket. Ennek jegyében várhatóan népmesemondásra, néptáncok, népdalok és népi játékok elsajátítására is lesz alkalom Gyaluban, de kézműves tevékenységeket szerveznek. Szombaton és vasárnap több koncert is lesz, illetve a fesztivál vasárnap este a Csík zenekar koncertjével zárul.

Sánta Levente szervezőtől megtudtuk: a várkertfesztiválra való jegyeket április 5-től lehet megvásárolni a biletmaster.ro oldalon és a magyar opera jegypénztárában. Az elővételben beszerzett jegyek jóval olcsóbbak, mint ha a helyszínen vásárolnánk meg – tette hozzá.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Morawiecki-Dăncilă találkozó Varsóban
Több PSD-s képviselő is átigazolt Ponta ...
Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése
  • „Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
  • BAJNOK A KOLOZSVÁRI CFR 1907!