Dăncilă részt vesz az államfő kezdeményezte referendumon
Vissza

Dăncilă részt vesz az államfő kezdeményezte referendumon

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán bejelentette, ő is leadja voksát a Klaus Iohannis államfő által igazságügyi témákban kiírt vasárnapi népszavazáson.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő politikus magyarázatképpen leszögezte: mindig is támogatta a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. A miniszterelnök állásfoglalása azért meglepő, mert a PSD bírálta Iohannist a népszavazás miatt. Szerintük az elnök csak azért szervezte a referendumot a vasárnapi európai parlamenti választás időpontjára, hogy beavatkozhasson a kampányba és saját volt pártját, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) segítse.

Bár a PSD nem tett közzé bojkott-felhívást, Liviu Dragnea pártelnök és a többi PSD-politikus nyilatkozataiból arra lehetett következtetni: azt remélik, hogy a népszavazás nem éri el a 30 százalékos érvényességi küszöböt. A kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE nyíltan arra bíztatja híveit, hogy vasárnap csak az EP-szavazólapot vegyék át, a referendumon ne adják le voksukat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nem tart-e tisztsége elvesztésétől, Dăncilă azt mondta: amikor valaki elvállal egy funkciót, tisztában van azzal, hogy eljön az a nap is, amikor távozni fog onnan. Hozzátette: politikai kormányt vezet, így természetesnek tartja, hogy pártja és annak elnöke figyelemmel követi a kormányprogram teljesülését.

A kérdésfelvetés azzal áll összefüggésben, hogy az utóbbi hetekben Dăncilă több jelét adta annak: függetleníteni próbálja magát a kormányt háttérből irányító pártelnöktől, akinek második korrupciós perében várhatóan hétfőn hirdet jogerős ítéletet a legfelsőbb bíróság. Amikor Dragneát kedden az Adevărul hírportál megkérdezte, milyen a viszonya a kormányfővel, a pártelnök sokat sejtetően annyit mondott: egyetlen kormánytagnak sem kellene elfelejtenie, „miért tették oda, ahova tették”. Dragnea a 2016. decemberi választási győzelem óta a PSD két miniszterelnökét is lecserélte, amikor nem voltak már hajlandók vakon követni utasításait.

Klaus Iohannis referendummal tiltatná meg, hogy Romániában amnesztiában részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői, vagy sürgősségi kormányrendelettel módosítsák a büntetőjogot.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ