Dăncilă lemondását követeli az ellenzék
Vissza

Dăncilă lemondását követeli az ellenzék

Viorica Dăncilă miniszterelnök leváltását kéri a Szociáldemokrata Párttól (PSD) a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely szerint a kormányfőnek az Európai Unió vezetőihez intézett levele "felháborító és veszélyes". A Románia Együtt Mozgalom elindítója, Dacian Cioloş is nyílt levélben kérte Dăncilă miniszterelnök lemondását. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint a kormányfő levele, amelyet a kormány megpróbált eltitkolni, a bukaresti politikai vezetés rosszhiszeműségéről árulkodik, hiszen nem a valóságnak megfelelően mutatja be az augusztus 10-i tüntetésen történteket.

"Kérjük a PSD-től, hogy haladéktalanul váltsa le Viorica Dăncilát, a miniszterelnök szégyent hoz az országra. Az európai vezetőknek küldött levelével Dăncilă miniszterelnök ismét bebizonyította, hogy csak egy báb Liviu Dragnea kezében. A levél tartalma felháborító és veszélyes" - írják a politikai alakulat képviselői egy pénteki Facebook-bejegyzésben.

Ebben ugyanakkor rámutatnak: az európai uniós hivatalosságok jól tudják, hogy mi váltotta ki az augusztus 10-i tüntetést, mint ahogyan azt is, hogy miként zajlott a demonstráció. 

"A több száz videofelvétel és az áldozatok vallomásainak ismeretében a miniszterelnök azon kijelentése, miszerint erőszakkal kísérelték meg félreállítani a kormányt, elfogadhatatlan, és ugyanolyan hiteltelen, mint a kormány, amelyet vezet" - áll még a bejegyzésben.

"A saját állampolgárai ellen visszaélésszerűen, illegálisan és aránytalanul alkalmazott erőszakkal a koalíció elbukott egy fontos tesztet, átlépett egy határvonalat, amelyen túl csak egyetlen megoldás létezik: a lemondás" - fogalmaz a Dacian Cioloș volt miniszterelnök a kormányfőhöz intézett nyílt levélben. 


 

Viorica Dăncilă miniszterelnök hazudik a brüsszeli hivatalosságokhoz intézett levelében - véli a PNL elnöke. Ludovic Orban szerint a kormányfőnek le kell mondania tisztségéről.

"Az, hogy megengedi magának, hogy hivatalos dokumentumokban szégyenteljes módon hazudjon, újabb bizonyíték arra, hogy ennek a bábnak, aki antidemokratikus parancsokat hajt végre, mennie kell" - fogalmaz Orban pénteki közleményében, hozzátéve, hogy Dăncilă eme gesztusával ártott Románia európai uniós érdekeinek.

A PNL-elnök szerint egy kormányellenes megmozdulás semmiképpen nem tekinthető államcsínynek, és az ehhez hasonló demonstrációk folytatása sem minősülhet illegitimnek - írja közleményében Orban, hozzátéve, hogy "csak egy Liviu Dragneához hasonló, tekintélyelvű mentalitással bíró politikai vezető gondolhatja ennek az ellenkezőjét".

A liberális pártelnök rámutat, a tiltakozáshoz való jogot az alkotmány szavatolja, és minden olyan kísérlet, amely ennek korlátozására irányul, "diktatórikus tendenciájú visszaélésnek" minősül.

"Az augusztus 10-én történtek után teljes mértékben legitim minden olyan, a békés tüntetőkhöz intézett felhívás, amely arra szólít fel, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni, és ne cenzúrázzák meggyőződéseiket. Viorica Dăncilă azonban nyilvánvalóan képtelen megérteni a demokrácia elveit, hiszen alig érti meg azt is, amit elé tesznek felolvasásra. A politikai műveletlenség, amelyről a miniszterelnök tesz tanúbizonyságot, súlyosan veszélyezteti Románia érdekeit és a demokráciát, amelyben még részük van az ország állampolgárainak" - fogalmaz Orban.

Az Európai Bizottság (EB) egyik illetékese megerősítette pénteken azt a sajtóértesülést, miszerint Viorica Dăncilă miniszterelnök levelet intézett Jean-Claude Juncker EB-elnökhöz és Frans Timmermans első alelnökhöz. Az Agerpres hírügynökség megkeresésére az EB egyik sajtószóvivője azt mondta, rövidesen válaszolni fognak a levélre.


 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Keresik az Aranyos folyóba ugrott férfit
Egyetlen homlokzati fal maradt a Rózsa ...
Megalapozatlan, hogy Magyarország a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...