Dăncilă Johannisnak: „kizárólagos jogom a miniszterek kiválasztása”
Vissza

Dăncilă Johannisnak: „kizárólagos jogom a miniszterek kiválasztása”

Viorica Dăncilă miniszterelnök hétfőn újfent levélben fordult Klaus Johannis államfőhöz, amiben arra kérte, nevezze ki Lia Olguța Vasilescut és Mircea Drăghici-et a fejlesztési, illetve a közlekedésügyi minisztérium élére. Leszögezte: kizárólagos joga a kormánytagok értékelése és kiválasztása.

A kormányfő ismételten kiemelte ugyanakkor annak fontosságát, hogy ne legyen akadályoztatva a két tárca működése, egyúttal azt üzente Johannisnak, hogy az írásbeli kommunikáció „erőltetése” a részéről nevetségessé teszi az alkotmányos előírásokat és viszonyokat.

Viorica Dăncilă végül ismételten arra kérte az államelnököt, hogy nevezze ki Lia Olguța Vasilescut és Mircea Drăghici-et a fejlesztési, illetve a közlekedésügyi minisztérium élére.

„Figyelembe véve, hogy a két javaslat eleget tesz Románia alkotmánya valamennyi előírásának, ismételten kérem az elnöki rendeletek kiadását, amellyel Lia-Olguţa Vasilescut kinevezi kormányfőhelyettessé és regionális fejlesztési és közigazgatási miniszterré, Gheorghe Drăghici-et pedig közlekedésügyi miniszterré, és egyúttal helyezze hatályon kívül a 2019/46-os számú elnöki rendeletet, ami az ügyvivő miniszterek kinevezését írta elő” – áll az idézett levélben.

Zárásképpen a miniszterelnök felsorolja, hogy milyen dokumentumokat csatolt a két javaslathoz: a személyi igazolványok hitelesített másolata, erkölcsi bizonyítvány, aktualizált önéletrajz aláírással, nyilatkozat arról, hogy rendelkeznek teljeskörű választói joggal, illetve hogy esetükben nem áll fenn összeférhetetlenség, továbbá hogy nem működtek együtt az egykori Szekuritátéval.

Klaus Johannis államfő csütörtökön levélben közölte Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, hogy miért utasította vissza a két tárcavezető kinevezését. Mint rámutatott, a javaslatokhoz benyújtott dokumentáció hiányos volt, nem szerepelt benne erkölcsi bizonyítvány.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvári vendéglők tevékenységét ...
Nem szavaztak a kormányról - a testület ...
A tömegbe hajtott egy autós egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ