Dăncilă elmondja, mikortól nőhet a minimálbér
Vissza

Dăncilă elmondja, mikortól nőhet a minimálbér

Ma Viorica Dăncilă úgy nyilatkozott: november elsejétől nem nő a minimálbér, ahogyan az Országos Előrejelzési Bizottság (CP) állította. A kormányfő állítása szerint a jövedelem 2018. december elsejétől vagy 2019. január elsejétől nőhet.

„November elsejétől semmi szín alatt. Beszéltünk a szakszervezetekkel. Megnézzük, hogy december elsejétől vagy január elsejétől időszerű” – válaszolta a miniszterelnök a minimálbér emelését firtató újságírói kérdésre. A kormányfő egyetértését fejezte ki a differenciált minimálbér kapcsán is. „Nem, nem diszkrimináció, más tagállamokban is van ilyen”.

Amikor pedig arról kérdezték, hogy befagyaszthatják-e a fizetéseket 2019-ben, ahogyan az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által a brüsszeli illetékesekhez elküldött dokumentumban szerepel, a miniszterelnök közölte: „a kormányülés elején bejelentem, hogy ezzel természetesen nem értek egyet”.

A szakszervezetekkel folytatott kedden esti egyeztetést követően a munkaügyi minisztérium a közleményben tudatta, hogy a tanulmányok vagy a szolgálati idő alapján differenciált, 2350 lejes bruttó minimálbért vezet be. Az továbbra sem világos, az intézkedést mikortól alkalmazzák.

Viorica Dăncilă kormányfő, valamint Lia Olguța Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter kedden a kormánypalotában egyeztetett a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek vezetőivel. Ismertették velük a kormányhatározat-tervezetet, amely havi 2080 lejre emeli a bruttó minimálbér összegét, ami nettó értékben a jelenlegihez képest 100 lejes emelkedést jelent.

„Ugyanakkor az a döntés született, hogy bevezetik a tanulmányok szintje vagy a szolgálati idő alapján meghatározott differenciált bruttó minimálbért, amit még 2011. előtt alkalmaztak Romániában. Ez 2350 lej, vagyis 13 százalékkal több, mint amennyit azok keresnek, akiknek nincs felsőfokú végzettségük vagy legalább 15 évnyi szolgálati idejük” – mutat rá a munkaügyi tárca.

A közlemény szerint a szakszervezetekkel és munkáltatói szövetségekkel folytatott keddi egyeztetésen arra az egyhangú következtetésre jutottak, hogy a minimálbér emelésére szükség van, nézeteltérés csak annak kapcsán merült fel, hogy mikortól alkalmazzák. A szakszervezetek azt kérték, hogy még 2018. november elsejétől, a munkáltatók azonban csak 2019. január elsejétől szeretnék.

„A kormány a lehető legrövidebb időn belül döntést hoz, amit nyilvánosságra hoznak, hogy a hitelutalványozók és a romániai vállalkozások elő tudják készíteni az intézkedés gyakorlatba ültetését” – szögezi le a közlemény.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Dél-koreai thriller ...
Nagy erőkkel keresik a lyoni robbantót
EU gyorstalpaló, avagy mire és miért ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ