Dana Gârbovant jelölik igazságügyi miniszternek
Vissza

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi miniszternek

Menesztik Ana Birchallt az igazságügyi miniszteri tisztségből, és a Romániai Bírák Országos Szövetségének (UNJR) elnökét, Dana Gârbovant javasolják a helyére – közölte Viorica Dăncilă miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az alakulat országos végrehajtó bizottságának (CEx) pénteki ülését követően. A CEx döntése értelmében Ana Birchallt a stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségbe javasolják – mondta a kormányfő.

A belügyminisztérium élére a miniszteri tisztséget jelenleg ideiglenesen betöltő Mihai Fifort jelöli a PSD, Iulian Iancut pedig a gazdasági ügyekben illetékes miniszterelnök-helyettesi posztra javasolják. Az oktatási miniszteri tisztséget Şerban Valeca szenátorra bíznák – mondta még a miniszterelnök. 

Olyan személyt akar az igazságügyi miniszteri tisztségben látni, aki politikailag is független, és már dolgozott ügyészekkel és bírákkal - ezzel indokolta Viorica Dăncilă miniszterelnök Ana Birchall menesztését a tárca éléről és Dana Gârbovan kinevezését a helyére. Dăncilă szerint Gârbovan számottevő tapasztalattal rendelkezik, és köztiszteletnek örvend az igazságügyi rendszeren belül.

Dăncilă elmondta azt is: a koalíciós pártok hétfőn üléseznek ismét, akkor a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) közölnie kell végre, hogy kormányon marad-e. A miniszterelnök meggyőződése, hogy a koalíciós partner ALDE korrekt módon fog eljárni. Amennyiben mégis a kormányból való kilépés mellett dönt, a PSD országos végrehajtó bizottságában határoznak majd a megüresedő miniszteri tisztségekbe javasolandó személyekről.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e engedményeket tenni az ALDE-nak a kisebbik kormánypárt által kért kormányátszervezéssel kapcsolatban, a miniszterelnök azt mondta, „nincs itt szó engedményekről, nem így kell megközelíteni a dolgokat”, közösen hozzák majd meg a kormány és a koalíció számára leginkább kedvező intézkedéseket. 

Dana Gârbovan kijelentette: amennyiben Klaus Iohannis államfő jóváhagyja az igazságügyi miniszteri tisztségre való jelölését, készen áll együttműködni minden döntéshozóval a hatékony és független igazságszolgáltatás érdekében. Facebook-bejegyzésben Gârbovan azt írja, Dăncilă felkérte, hogy vegye át az igazságügyi minisztérium vezetését, és hatáskörének megfelelően lépjen fel főleg a szervezett bűnözés és az emberkereskedelem ellen. „Elviekben elfogadtam a felkérést, azzal a feltétellel, hogy teljes függetlenséget élvezek majd hivatalom gyakorlásában, illetve hogy Klaus Iohannis államfő is elvi beleegyezését adja a kinevezésemhez” - áll a bejegyzésben.

Az UNJR elnöke hozzáteszi, nem szeretné, hogy az igazságügyi minisztérium „politikai és választási viták tárgya legyen a paloták között”, azt akarja, hogy a viták témáját a rendszer problémáira való megoldások keresése képezze.

Gârbovan szerint az emberkereskedelem és a bűnözés mellett az igazságügyi rendszer számos más visszatérő problémával küzd. Ezek között említette a humán erőforrás és infrastruktúra, valamint az ügyészségek és bíróságok túlzsúfoltsága jelentette gondokat, amelyek megoldását „túl hosszú ideje hanyagolják”.

         

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Feljelentették Băsescut újabb ...
RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését ...
A fehér sport híreiből: döntők, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ