Dallamok, ritmusok, táncok, mesék – négy napig Méra a világzene közepe
Varga Zoltán Lászlóval, az egyedi csűrfesztivál egyik főszervezőjével beszélgettünk
Varga Zoltán Lászlóval, az egyedi csűrfesztivál egyik főszervezőjével beszélgettünk
Vissza

Dallamok, ritmusok, táncok, mesék – négy napig Méra a világzene közepe

Már csak néhány nap, és újra érzésekkel, szenvedéllyel, élettel teli ritmus- és dallamkavalkád tölti be az immár nevessé vált mérai Szarka-telket: augusztus 4-én kezdődik a hetedik kiadását ünneplő Mérai Világzenei Fesztivál, amelyen a kalotaszegi prímások muzsikájától kezdve a közel-keleti és mediterrán dallamokon keresztül a Nyugat-Afrika lüktető ritmusait ötvöző hangzásvilágig sokféle zene szólal meg. Lehet majd táncolni, mulatni, mesét hallgatni, vagy egyszerűen csak lazulni, kikapcsolódni barátok, családtagok körében. Idén a nemzetközi hírnevű Barcelona Gipsy balKan Orchestra is színpadra lép Mérában, ugyanakkor igazi világzenei különlegességnek számít a Songlines-díjas Alostmen ghánai zenekar. Az Erdélyben egyedülálló világzenei csűrfesztivál egyik főszervezőjével, Varga Zoltán Lászlóval a line-upról beszélgettünk, illetve arról, hogy mitől egyedi a mérai rendezvény, milyen értékeket kínál a környék gigafesztiváljaihoz képest.

Milyen szempontokat követtetek a line-up összeállításakor? Minek alapján válogattátok ki, és hívtátok meg a zenekarokat?

– A mi fesztiválunk attól különleges, hogy a „hazai ízek” mellett a fesztiválozók latin-amerikai dallamokkal, afrikai világzenei együttesekkel is találkozni tudnak. Minden évben arra törekszünk, hogy a zenei paletta, a line-up-ban felsorakoztatott előadók sora minél színesebb, vonzóbb legyen. Egyrészt azzal büszkélkedünk, hogy mi vagyunk az egyedüli világzenei csűrfesztivál a környéken, de talán attól is érdekesek vagyunk, hogy a nálunk fellépő együttesek a nemzetközi világzenei porond ismert tagjai, és igencsak egzotikus helyekről is érkeznek hozzánk előadók. Például, több évben volt Mexikóból is fellépőnk; az idei fesztiválra pedig Ghánából érkezik egy zenekar, a hagyományos afrikai hangszerelésű Alostmen. Az Interstate Express zenekar  a hagyományos amerikai dalokat és tánczenét ötvözi a régi történetek szeretetével és a szenvedélyes hegedűjátékkal. Ez az együttes egyébként a jelenleg Berlinben élő Craig Judelman hegedűs és énekes legújabb projektje, amely egy Tennessee-ből New Orleansba vezető, hosszú utazás során alakult; ő hagyományos amerikai countryzenét játszó neves muzsikusoktól tanult közös fellépéseik során.

Odafigyeltünk arra is, hogy a fesztivál minden egyes napján legyen egy olyan együttes is, amely a magyar világzenét képviseli. Ilyen például a Besh o DroM, amely csütörtökön lép fel. A péntek a kárpát-medencei, autentikus népzene- és néptánc napja; az esti nyitókoncerten a Kerekutca Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat jelentkezik, egy főként családosoknak, gyerekeknek szánt produkcióval.  Táncosok is lesznek: a szarvasi gyermek szólótáncverseny legkiemelkedőbb döntősei lépnek fel a csűr színpadán, közel egyórás, színvonalas műsorral. Az est további részében a korábbi években házigazdaként is tevékenykedő Erdőfű zenekar és barátai, a Kalotaszeg Legénytársulat és a helyi zenészek a Kalota partján  műsort adják majd elő.  Magyarországról érkezik a vasárnap színpadra lépő Romengo is; ők nagyrészt a szülőktől tanult hagyományos magyarországi oláh-cigány népdalokkal, saját számokkal és hangzásvilággal állnak színpadra. 2004-es megalakulásuk óta India (Sufi Sutra), Malajzia (Rainforest World Music Festival), Dél-Korea (Sori Festival) és Mexikó (Cervantino Festival) mellett Európa több, mint 25 országában koncerteztek. Itt lesz Mérában az Uljana Quartet is, amely szintén Paár Julcsinak az egyik formációja, és kortárs- és improvizatív elemeket tartalmazó, de magyar népzenei dallamkincsből merítkező világzenét játszik.

A helyi cigányzenészek, a környékbeli, kolozsvári táncház-zenészek évről-évre teret kapnak fesztiválunkon, mivel fontosnak tartjuk, helyi kultúra értékeit is közvetítsük a fesztiválozóknak. Lesz táncoktatás, illetve a helybeliek bevonásával népdalokat is tanulhatnak majd a résztvevők. A csűrrel szomszédos sátorban világzenei lemezlovas, Electroclown Dj zenéjére lehet majd bulizni. A csűr színpadán hajnalig tartó táncházhoz húzzák a talpalávalót; lesz olyan este, hogy a budapesti Erdőfű muzsikál, az Ördöngös zenekar mind a négy nap alatt házigazda, a Tokos zenekar pedig szombat-vasárnap zenél a táncházhoz. A helybeli, adatközlő muzsikusok, akik még hagyományos módon tanulták meg a kalotaszegi muzsikát a fesztivál minden napján jelen lesznek.

– Mondanál néhány példát a mostani adatközlő zenészek?

Itt lesz a fesztiválon például Varga István „Kiscsipás”, Fodor Sándor „Neti” (a néhai Neti Sanyi fia), ifjabb Tóni Rudolf. Ugyanakkor, már látszik az is, hogyan cseperedik fel az újabb generáció ezeknek a zenészeknek a nyomdokán; a tanítványok közül néhányan itt lesznek, és muzsikálnak a fesztiválon, például Tóni Rudolf unokája, aki 12-13 éves gyerek, s már kiválóan hegedül…

 Mennyi idő alatt bonyolítjátok le a fesztivál szervezését, ki határoz a fellépőkről?

 Társszervező kollegámmal, Bethlendi Andrással közösen döntjük el, kik fognak fellépni a következő évben; a fesztivál szervezése egy éven át tart; már a következő év kiadásához is folyamatban vannak tárgyalások, vannak előrejegyezve fellépések. Arra törekszünk, hogy minél változatosabb, sőt egzotikusabb kínálatot nyújtsunk, hogy a lokális és a globális egyaránt megjelenjen a mérai Szarka-telek központi portáján.

– Hogyan ismerkedtek meg, kerültök kapcsolatba a zenekarokkal?  

Egy részük, például a Barcelona Gipsy balKan Orchestra nemzetközi szinten ismert; sok együttest úgy csípünk el, hogy éppen európai turnén vannak, s ha már Európában járnak, akkor könnyebben megoldható, hogy hozzánk is eljöjjenek. Másrészt, az idei már a fesztivál hetedik kiadása, és az elmúlt évek során számos előadóművésszel együtt dolgoztunk, akiken keresztül további kapcsolatok épültek ki. Ezeken az ismeretségeken keresztül hívunk meg együtteseket, illetve van olyan eset is, hogy bejelentkeznek hozzánk, vagy valamilyen szinten kötődnek körünkhöz. A kalotaszegi zenész-dinasztiákból származó ifjabb Tóni Rudolf például Nagy-Britanniában él; tudtuk róla, hogy több zenész barátjával együtt zenekart alapított. Ez nem más, mint a YekDuy Band, egy lendületes londoni akusztikus zenekar, amelyet meghallgattunk, és nagyon jó muzsikát játszanak.

– Melyek az idei fesztivál húzónevei?

Én azt hiszem, hogy a Magyarországról érkező Besh o droM zenekar sokak számára ismert névnek számít, a világzenei paletta köz- és elismert szereplője, az ő zenéjük egyet jelent a virtuóz módon kezelt hangszerekkel, s a ritmus- és dallam kavalkádtól garantáltan jókedvre és táncra perdülő közönséggel; ők egyébként már visszatérő vendégei a mérai csűrfesztiválnak. Az Erdőfű zenekar korábbi években fellépő is volt, házigazda szerepet is betöltött – ők egy igazán színvonalas koncerttel várják majd a fesztiválozókat, illetve, mint már említettem, a Kerekutca Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat a táncház-mozgalomnak jól ismert figurái. A pénteki napon szerintem az együttműködésükben megvalósuló közös előadás nagyon érdekes lesz.

A szombati napról több fellépőt is kiemelhetnék, de az Alostment mindenesetre; Afrikából még eddig soha nem érkezett hozzánk előadó. Már 2020-ra megbeszéltük vele a közreműködést, de sajnos a világjárvány elmosta a fesztivált, mostanáig tolódott. Vasárnap két nagynevű zenekar is színpadra lép – egyik a magyarországi oláh-cigány zenét játszó Romengo, a másik pedig a Barcelona Gipsy balKan Orchestra, amely kimagaslóan neves zenekarnak számít világszinten is.

– Kiknek ajánljátok ezt a fesztivált?

Mint ahogy korábbiakban poénosan fogalmaztunk, mindenkinek, viszont csak ezer embernek, mivel a Szarka-telek napi befogadóképessége ezerfős. Lehet, több ember is elférne, de nem vinnénk túlzásba a létszámot. Azoknak javasoljuk ezt a rendezvényt, akik minőségi zenét hallgatnának, minőségi környezetben és közösségben. A mi fesztiválunknak egyféle családias hangulata van, ami – az elmúlt évek visszajelzései alapján – nagyon tetszik az embereknek.

A Koho’ építész stúdió felel a környezet kialakításáért, hogy a résztvevők minél otthonosabban érezzék magukat. Minőségi időt lehet tehát itt tölteni, színvonalas zenével, barátok és egy jó pohár fröccs társaságában… Ez egy olyan fesztivál, amelyen néhány nap után már valósággal ismerősként köszönsz a résztvevőkre…

A családosokat is szeretettel várjuk, van gyerekportánk is, ahol péntek-szombat-vasárnap délelőttől a koncertek idejéig mesemondás, néptánc és népdaloktatás zajlik, és különböző kézműves tevékenységekbe lehet belekóstolni.

Felnőtteknek szánt mesekocsma is lesz egyébként; visszatér a fesztiválra Agócs Gergely közismert zenész, néprajzkutató, mesemondó, úgyhogy programot kínálunk gyereknek, szülőnek, fiatalnak és idősnek is. A bérleteket immár a végső áron lehet beszerezni – a négynapos bérlet ára 279, a háromnaposé 239 lej, a napijegy pedig 89 lejbe kerül. Mindenkit arra buzdítunk, hogy amennyiben lehetséges, folyamodjon elővételhez, a fesztivál meraworldmusic.com címen elérhető honlapján. A helyszínen is lehet majd jegyeket venni, ameddig a készlet tart.

Összegezve, melyek a Mérai Világzenei Csűrfesztivál sajátos vonásai?

Méra sok szempontból különleges fesztiválnak mondható. Egyrészt ez egy csűrfesztivál, azaz a színpadát egy csűr biztosítja, illetve falusi porták adnak helyet sok fesztiválozónak. Évközben, főleg a nyári hónapok alatt, a Szarka-telken táncolnak a helybeli gyerekek; a fesztivál négy napja alatt a csűr a fellépések színpadává alakul, és az esti táncházak helyszíne lesz. A fesztiválozók számára egyébként nyitva áll majd a mérai Bivalymúzeum is, amely talán Európa-szerte is egyedülálló, illetve a vasárnapi nap templomi koncerteket is szervezünk. Egyszóval, ez a fesztivál otthonosnak nevezhető környezetbe várja a kikapcsolódni vágyókat. Méra jelentős mértékben hagyományőrző közösség, szerves része a táncház-mozgalomnak, híres táncáról és zenéjéről, tehetséges muzsikus-dinasztiák nevelkedtek ki a faluban; érdekes az is egyébként, hogy ez a helyi kultúra miként tud találkozni, kapcsolódni a világ távoli pontjairól érkező együttesekkel, és milyen jól megférnek egymás mellett.

Mi nem egy gigafesztivál vagyunk – arra törekszünk, hogy meg tudjuk teremteni az általunk és sokak által kedvelt, családias, barátságos környezetet és légkört, illetve azt meg is tudjuk őrizni. Azt szoktuk mondani, „ha jól megy, mi ekkorák is maradunk.”

Szerintem, akik többé-kevésbé érdeklődnek a népi kultúra, a világzene iránt, biztosan találnak majd szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget ezen a fesztiválon. A zenei felhozatal nagyon színes, az esténkénti táncházak, a világzenei DJ-k bulija is nagyon népszerű szokott lenni; mindent összevetve: olyan ínyencségekkel készülünk, hogy érdemes lesz kilátogatni Mérába.

– Kolozsvárról milyen módokon javasolt kijutni a fesztiválra, lesz-e étkezési lehetőség?

Kolozsvárról napközben számos vonatjárat indul Mérába, a közszállítási vállalatnak van helyi buszjárata, illetve fesztiválbusz is lesz, amellyel kapcsolatos infók a honlapon elérhetőek. Több kempinghelyet is kialakítottak a faluban, illetve több falubeli megnyitotta a vendégek előtt portáit; érdemes nézegetni a MéraInfo Facebook-csoportot, amelyben ott vannak a helyi közösségnek azok a tagjai is, akik vendéglátókként szerepelnek, és így módon közvetlenül kapcsolatba lehet lépni velük. Lesz food-truck a fesztiválon, illetve a színpaddal szemben ott lesznek eddigi partnereink, ételt-italt biztosítanak. A részletes programról, fellépőkről, és mindenféle egyéb hasznos tudnivalóról a honlapon lehet tájékozódni.

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ