Dacian Cioloș visszaállítaná a koalíciót
Vissza

Dacian Cioloș visszaállítaná a koalíciót

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és az RMDSZ-t hívta kormányalakítási tárgyalásokra szerda estére Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, akit hétfő este bízott meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő. A miniszterelnök-jelölt keddi sajtóértekezletén kijelentette: a korábbi jobbközép koalíciót próbálja helyreállítani, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) nem áll szándékában tárgyalásokba bocsátkozni.

Cioloş megtiszteltetésnek és nagy felelősségnek nevezte, hogy Iohannis őt kérte fel kormányalakításra. Közölte: felkészültnek érzi magát a kormányzásra. „Célunk kivezetni Romániát a válságból, és ehhez minden politikai erő részéről felelősségteljes magatartásra van szükség”, jelentette ki.  Elmondta: leendő kabinetjének a járvány visszaszorítása, az energiaár-növekedés kezelése, valamint az országos helyreállítási terv (PNRR) gyakorlatba ültetése lesz a három fő feladata.

Áldozati kormányfő?

Dacian Cioloș reményét fejezte ki, hogy a tárgyalásra hívott pártok politikusai nem zárkóznak el a megegyezéstől, mert ezzel csak tovább húzódna az egészségügyi és társadalmi válság.

„Az a fontos, hogy mielőbb felállítsuk a kormányt. Felelősségteljes magatartást kínálunk és felelősségteljes magatartást is kérünk azoktól a partnereinktől, akikkel közös a politikai látásmódunk: a PNL-től, az RMDSZ-től és a kisebbségektől”, fogalmazott.
 

Kijelentette: nem áll szándékában a PSD-vel és az AUR-ral parlamenti többségről tárgyalni, azok a reformok, amelyekre az USR kormányprogramját akarja építeni, összeegyeztethetetlenek ezen pártok politikájával. Az USR azért vállalkozott arra, hogy kormányt alakít, és megpróbálja helyreállítani a jobbközép kormánytöbbséget, mert az országnak a koronavírus-járvány és az energiaárak válsága közepette sürgősen működőképes kormányra van szüksége, és rá akarnak cáfolni azokra a vádakra, amelyek szerint az USR egy felületes, éretlen párt, amely csak bírálni tud, de elmenekül a felelősség elől - magyarázta Cioloș.

Hozzátette, a PSD és az AUR előre hozott választásokat vagy szakértői kormányt akar, jelenleg azonban teljes, politikailag felvállalt kormányra van szükség.

Arra az újságírói kérdésre, nem tart-e attól, hogy Iohannis "áldozati miniszterelnökként" bízta-e meg kormányalakítással, Cioloș azt mondta: a maga részéről komolyan veszi a felkérést.

Az "áldozati kormányfő" kifejezés arra utal, hogy az államfő – első körben - felkérhet egy olyan miniszterelnök-jelöltet, akinek nincs esélye arra, hogy bizalmat kapjon a parlamenttől. Ha ezt követően a második jelöltet sem fogadja el a parlament, megvan a veszélye a parlament feloszlatásának, az előrehozott választások kiírásának. Ezért vélhetően Iohannis a "valódi" jelöltet a második próbálkozásra tartogatja. 

Cîțu: Az USR forduljon támogatásért „szövetségeseihez”

Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke PSD-hez és az AUR-hoz küldte támogatást keresni Cioloșt, akikkel közösen múlt héten megbuktatták az általa vezetett PNL-RMDSZ kormányt.

Kijelentette: tudomásul vette Klaus Iohannis államfő bejelentését, hogy Dacian Cioloșt kéri fel kormányalakításra, meglátása szerint "óriási felelősség hárul" az USR elnökére.

Kelemen: „Ma behúzol valakinek, aztán másnap feleségül kéred?” 

Kelemen Hunor szerint azért kaphatta Cioloș a kormányalakítási megbízást, mert az USR a két ellenzéki párttal alkotta a kormányt buktató többséget. Az RMDSZ elnöke is azt az álláspontot képviseli: ilyen körülmények között az a természetes, hogy Cioloș azoknál a pártoknál keressen beiktatásához támogatást, amelyekkel közösen megbuktatta a Cîțu-kormányt.

"Az nem úgy működik, hogy ma behúzol valakinek, aztán másnap feleségül kéred", mondta az RMDSZ elnöke a B1 hírtelevízióban arra a felvetésre, hogy Cioloș annak a jobbközép koalíciónak a helyreállítását szorgalmazza, amelyet az USR rúgott fel.

Orban: Iohannis blöffölt

Ludovic Orban (még hivatalban lévő) képviselőházi elnök szerint Klaus Iohannis államfő blöffölt, amikor Dacian Cioloşt kérte fel a kormányalakításra. „Sajnos az államfő tegnapi döntése nem a válság megoldását szolgálja, ellenkezőleg, elnyújtja és elmélyíti a politikai és kormányválságot”, jelentette ki Orban. Véleménye szerint Iohannis nem tett eleget azon alkotmányos kötelességének, hogy olyan miniszterelnök-jelöltet nevesítsen, akinek esélye is van megszerezni a parlament támogatását.

„Sem a PNL jelenlegi vezetése, sem a többi politikai párt nem fog támogatni egy Cioloş-kormányt” - jelentette ki.

A PSD „konkrét többséget” ígér

Marcel Ciolacu PSD-elnök szerint minden kormányprogram, amely egy Klaus Iohannis államfő által nevesített miniszterelnök-jelölttől származik, „szegénységet, hideget és éhezést” jelent az országnak. Elképzelt többség helyett a PSD konkrét többséget fog létrehozni jövő héten - állítja a szociáldemokraták vezetője.

Ciolacu szerint a politikai jobboldal elveszítette hitelét, miközben a gáz ára ötszörösére nőtt, robbanásszerűen emelkedett az infláció, a vállalkozók jövője bizonytalan. „A románok reszketnek a hidegtől otthonukban, a betegek reszketnek a rémülettől a kórházakban, a gyerekek százezrével térnek át hetente egy formális, de valós erőforrásokkal nem rendelkező online oktatásra”, olvasható Ciolacu Facebook-bejegyzésben.

Újra kormányfő lehet Kolozsvár polgármestere? 

Mivel a kormányalakításra felkért Dacian Cioloşnak nem biztos, hogy sikerül olyan kabinetet összeállítania, amelyet a parlamenti többség elfogad, zajlanak a találgatások a médiában a különféle lehetséges forgatókönyvekről. Egyes értesülések szerint továbbra is a PNL-USR- RMDSZ csapat tűnik a legjobb megoldásnak, de nem az USR által vörös posztónak számító Florin Cîțuval, hanem Emil Boc-kal a kormány élén.

Kolozsvár polgármestere, Emil Boc igencsak esélyes lehet arra, hogy Iohannis – Cioloș várható leszereplése után - kormányalakításra kérje fel. Értesülések szerint az államfőnek a parlamenti pártokkal folytatott hétfői konzultációi előtt már zártajtós tárgyalások zajlottak erről. Elemzők szerint úgy tűnik, Iohannis is lemondott arról, hogy Cîţut támogassa kormányfőként, és egy olyan jelöltet keres, aki képes lenne a parlamenti többséget biztosan megnyerni.

Amennyiben az államfő második körben újra Cîţut nevezné meg kormányfő-jelöltként, nem lehetne az USR-PLUS-szal koalícióra lépni, és a PNL-RMDSZ által alkotott kisebbségi kormányt a PSD sem támogatná a parlamentben, fejtegetik. Értesüléseik szerint Dacian Cioloş is egyetértene Boc miniszterelnöki-jelölésével, és ebben az esetben az USR-PLUS is visszatérhetne a kormánykoalícióba. Emil Boc állítólag múlt hét végén tárgyalt erről a lehetőségről Bukarestben az államfővel – aki persze azért egyéb megoldással is előállhat…

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ