Csoma Botond: Legyen magyar vasúti emléktábla is!
Vissza

Csoma Botond: Legyen magyar vasúti emléktábla is!

A Román Állami Vasúttársaság (CFR) regionális igazgatóságának épületével átellenben, a Bocskai (Avram Iancu) téren tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be Csoma Botond Kolozs megyei parlamenti képviselő, hogy a délelőtt folyamán iktatott az igazgatóságon egy kérést. Azt igényelte az illetékesektől, hogy a vasútállomás fennállásának 150. évfordulója alkalmából kihelyezett emléktábla szövegét írják ki magyar nyelven is. A sajtótájékoztatón részt vett Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki kiemelte: történelmi és etnikum-közi kapcsolatok szempontjából is az lenne korrekt, hogy a táblát magyarul is kihelyezzék.„Ez volna az európai megoldás. Bár természetesnek kellene lennie, hogy magyar feliratok is megjelennek emléktáblákon, emlékhelyeken, ezek jellemzően elmaradnak, és minden alkalommal fel kell lépni értük” – hangsúlyozta.

Csoma Botond a sajtótájékoztatón elmondta: a CFR regionális igazgatóságánál iktatott kérésben visszautalt a korábbi parlamenti interpellációjára is, amely az „ismeretlennek” minősített magyar állomásfőnökökre vonatkozott.

„Évekkel ezelőtt (2014 májusában) a pályaudvaron kihelyeztek egy márványtáblát, rajta a kolozsvári állomásfőnökök névsorával. A listán viszont csak 1945-től kezdve szerepeltek a nevek, ugyanis az 1870–1945 közötti időszakban szolgálatot teljesítő magyar tisztségviselőket „ismeretlenekként” tüntették fel” – idézte fel Csoma Botond.

Az eljárás közfelháborodást váltott ki, a táblát pedig egy bizonyos idő múltán levették. A Kolozs megyei parlamenti képviselő 2018-ban interpellációval fordult az ügyben a szállításügyi miniszterhez és a CFR vezérigazgatójához.

„Ebben elküldtem nekik az 1945 előtti állomásfőnökök neveit, arra kérve őket, hogy helyezzék vissza a magyar vasúti vezetők neveivel kiegészített táblát” – részletezte a politikus.

Mint mondta, azóta sem történt semmi: az emléktáblát nem helyezték vissza, az interpellációjára pedig azt a választ kapta, hogy „amint a CFR hivatalos forrásból megtudja, kik voltak az 1945 előtti állomásfőnökök”, visszahelyezik a táblát. A szeptember 24-én iktatott kérésében Csoma Botond arról is érdeklődött a vasút igazgatóságától, hogy milyen fejlemények történtek ebben a tekintetben, továbbá közölte: újabb interpellációt nyújt be Bukarestben.

Elmondta: a most iktatott kérvényben a vasútállomás létrejöttének, működésének történeti kontextusára, Kolozsvár interkulturális környezetére hivatkozva rámutat arra, hogy a kolozsvári pályaudvar felavatásának 150. évfordulója alkalmából magyar nyelven is ki kellene helyezni a megfelelő emléktáblát.

„Ez egy minimális gesztus lenne a magyar közösséggel szemben. Semmi olyat nem kérünk, ami bármit is elvenne a román közösségtől” – emelte ki Csoma Botond.

Meglepetésként érte, hogy a szeptember elején tartott évfordulós ünnepségen csak egy román nyelvű táblát avattak fel, ugyanis a rendezvényre a Magyar Államvasutak (MÁV) képviselőit is meghívták – mondta az RMDSZ képviselője. A magyar tisztségviselők a járványhelyzet miatt nem tudtak eljönni, de az ünnepségen valaki magyarul felolvasta a MÁV üzenetét; „mindez azt jelzi, hogy valójában elismerték a MÁV szerepét a Kolozsvár-Nagyvárad-vasútvonal és pályaudvar történetében” – vélekedett a politikus. Megjegyezte: a román emléktábla feliratáról egyébként hiányoznak az ékezetek, ami némiképpen igénytelenségre utal.

Vincze Loránt kiemelte: üdvözli Csoma Botond fellépését az állomási emléktábla ügyében, amely a magyar érdekképviselet munkájának egy fontos szelete.

„Bízzunk abban, hogy az illetékes hatóságok belátják, mi lenne a korrekt, európai eljárás, és megteszik a megfelelő lépéseket: kihelyezik a magyar emléktáblát és a magyar állomásfőnökök névsorát tartalmazó plakettet egyaránt” – mondta Vincze Loránt.

Megjegyezte: szeptember 26-a egyébként az Európai Nyelvek Napja. Ez az Európai Tanács által kiemelt nap pontosan arról szól, hogy az európai nyelvek megférnek egymás mellett.

„Akárcsak a nyelvek, az emléktáblák is megférnek egymás mellett, gazdagítják a közösséget, és hozzájárulnak a közös európai örökség fenntartásához” – hangsúlyozta az EP képviselő.

Mint mondta, előrelépésnek tekinthető egyébként, hogy a román közvélemény szintjén is megfogalmazódott már álláspont, amely nehezményezte, hogy az évfordulós emléktábla magyar nyelven nem került ki az épületre.

A közösségi médiában jelenleg is terjed az 1870–1945 között, Kolozsváron szolgált magyar állomásfőnökök neveit és működési éveiket tartalmazó lista, amely az elmúlt évek során az erdélyi magyar sajtóban is többször megjelent. Ennek alapján 1870–1878 között Virányi István, 1880-tól Kugler Mihály, 1882–1888 között Egedy Lajos, 1889–90-ben Hauda Nándor, 1890–1893 között Krimszky Géza, 1893–1911 között Lósy Béla, 1912–1918 között Asztalos Sándor, míg az 1941 és 1943 közötti időszakban Elekes András irányította a kolozsvári pályaudvart.

Fotó: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ