Csoma Botond: Jogilag megalapozott az Alkotmánybíróság döntése
Vissza

Csoma Botond: Jogilag megalapozott az Alkotmánybíróság döntése

Jogilag megalapozottnak tartja Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-képviselő az Alkotmánybíróság szerdai döntését, miszerint az államfőnek ki kell adnia a korrupcióellenes (DNA) főügyész felmentéséről szóló elnöki rendeletet.
- Az Alkotmánybíróság indoklásának rövid változatát ismerem csupán. Románia alkotmánya szerint az ügyészek az igazságügyi minisztérium autoritása alatt fejtik ki tevékenységüket. Ez nem azt jelenti, hogy az igazságügyi miniszter utasításokat adhat az ügyészeknek arra vonatkozóan, hogy a bűnvádi eljárás során hogyan járjanak el, de értékelheti szakmai szempontból az ügyészek menedzseri és intézményvezetői tevékenységét és azt is, hogy hogyan viszonyulnak az állam más intézményeihez, vagy más hatalmi ágakhoz.  Az Alkotmánybíróság döntése értelmében az államfő csupán formális kinevezési jogkörrel rendelkezik és nincsen hatalomgyakorlásból fakadó döntési jogköre az ügyészek kinevezését illetően.

Csoma Botond szerint az ellenzék az, amelyik politikai ügyet fabrikál a döntésből, az az ellenzék, amelyik nem is olyan rég még ünnepelte az alkotmánybírósági döntést például a marosvásárhelyi iskola ügyében. Az ellenzéknek akkor is tiszteletben kell tartania a testület határozatát, ha történetesen nincs ínyére – fogalmazott a képviselő.

Két forgatókönyv körvonalazódik: Johannis vagy aláírja Kövesi felmentéséről szóló elnöki rendeletet, ami politikai szempontból nagyon sokba kerülhet neki, vagy továbbra is visszautasítja a rendelet aláírását, ami viszont saját felfüggesztéséhez vezethet. Csoma Botond szerint az Alkotmánybíróság döntése nem opcionális, ez államfőre, parlamentre egyaránt kötelező, ilyen körülmények közt Johannisnak nincs más választása, mint tiszteletben tartani a határozatot.    

Tudorel Toader igazságügyi miniszter februárban kezdeményezte Laura Codruta Kövesinek, a DNA főügyészének leváltását, azt állítva, hogy a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a DNA-t. Klaus Johannis államfő megalapozatlannak nevezte az előterjesztést, és megtagadta a főügyész elmozdítását.

Az alkotmánybíróság megállapította: Johannis alkotmányos konfliktust idézett elő, amikor felülbírálta az igazságügyi miniszter kezdeményezését.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eurovíziós Dalfesztivál: Hollandia ...
Korrupciós botrány miatt felbomlott az ...
Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ