Csoma Botond: egyénileg is tehetünk a környezet védelméért
Vissza

Csoma Botond: egyénileg is tehetünk a környezet védelméért

A nagyvárosokban – Kolozsváron, Bukarestben is – mára már egyértelműen probléma a nagymérvű autós forgalom okozta légszennyezés. Másrészt, rengeteg a megyében is a folyókba dobott, az utak mentén, erdőkben felhalmozott hulladék, az ipari létesítmények pedig nemigen figyelnek az általuk okozott jelentős mértékű környezetszennyezésre. Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselőjével beszélgettünk ezekről a problémákról, többek között arról is, hogy mindenkinek tennie kellene a maga lehetőségei szerint azáry, hogy minél kisebb „öko-lábnyoma” legyen, minél kevésbé szennyezze a környezetet.

- Ön szerint melyek azok a nagyobb környezetvédelmi problémák, amelyekkel Románia lakossága jelenleg szembesül?

Az egyik legnagyobb probléma véleményem szerint, a nagyvárosokban jelentkezik, ahol a jelentős autóforgalom miatt nagyon nagy a légszennyezés – ez immár probléma Kolozsváron, Bukarestben, de más nagyobb településeken is. Nyilván az ipar is szennyezi a környezetet, figyelmet kellene fordítani, hogy az ipari létesítmények többet fektessenek be környezetvédelmi célokra, próbálják tevékenységüket ilyen szempontból biztonságossá tenni.

Mindamellett, bár a lakosság egészségét közvetlenül nem érinti, a környezetre nézve káros, és vizuálisan is szenved az ember a megyei utak szélén, erdőkben, folyók mentén eldobált szemét látványától. Sokat kirándulok, biciklizem, s főként a megyei utak mentén látok rettenetesen sok hulladékot; ezek főként építkezésekből származnak, de nagyon sok pillepalack is szennyezi például az Aranyost, amelyeknek jó részét a felső folyásánál levő településeken dobják bele a folyóba, s ezeket sodorja aztán magával tovább.

- Sokak számára a lakosság fogyasztásának/hulladék termelésének visszaszorításánál sokkal fontosabb lenne az ipari cégek okozta szennyezés csökkentése. Milyen politikai eszközökhöz lehetne folyamodni, hogy valós változást lehessen az ipari létesítmények környezetszennyezésének visszaszorítását illetően elérni?

Mivel nem vagyok környezetvédelmi szakember, nem tudom egyértelműen kijelenteni, miből származik a nagyobb szennyezettség; mindamellett, ha például Marosvásárhely példáját nézzük, megállapíthatjuk, hogy valóban nagyfokú szennyezést okoz az ottani vegyipari kombinát tevékenysége. Az ipari létesítményeket illetően olyan szabályokat, törvényeket kell meghozni, amelyek kötelezzék a gyártulajdonosokat, ipari beruházókat arra, hogy figyeljenek oda a környezetvédelemre, és a gyártás során környezetvédő technológiákat alkalmazzanak.

- Ön milyen módon igyekszik öko-lábnyomának „zsugorítására”?

Én már régóta nagyon keveset használom a városban az autómat; csak akkor ülök a volánhoz, ha a nap úgy alakul, hogy az irodából valahova vidékre kell mennem. De ha csak a városban van dolgom, akkor vagy gyalog, vagy biciklivel, vagy tömegközlekedési eszközzel járok. Ez az egyik mód, ahogyan a magam részéről megpróbálom a légszennyezést csökkenteni.

Másrészt, próbálok egyre kevesebb műanyagot használni; nyilván, nem tudom a műanyagokat teljesen kiiktatni, de az utóbbi időben tettem egy konkrét lépést: nem vásárolok otthonra ásványvizet, mivel az üzletek többségében ez csak pillepalackos kiszerelésben érhető el. Vettem egy szűrőberendezést, amelyet a konyhai csapra szereltem, és szűrt vizet iszom, amelyből egy üvegpalackban is tárolok a hűtőszekrényben, arra az esetre, ha hidegebben szeretném fogyasztani. Ugyanakkor, szelektíven gyűjtöm a hulladékot – ez most már kötelező is egyébként Kolozsváron – otthon odafigyelünk arra, hogy a használt műanyagtárgyakat elmossuk, tehát úgy gyűjtjük szelektíven, hogy újrahasznosítható legyen.

- A globális felmelegedés sokak szerint csak mese, „ráérünkarramég” gondolni, cselekedni… A fiatal nemzedék sokkal fogékonyabb, hogyan tudjuk érdekeltté tenni az idősebb generációt?   

– Ez a téma vita tárgyát képezi, sajnos valóban hit kérdése bizonyos emberek számára. De nem vagyok abban biztos, hogy csak a középkorú, vagy az idősebb generáció körében vannak olyanok, akik nem tekintik a globális felmelegedést valós problémának. A magam részéről, próbálok minél több tudományos cikket elolvasni és megosztani. Beszélni szoktam a kérdésről a barátaimmal, de a szélesebb ismerősi körömhöz tartozókkal is, próbálom tematizálni a problémát. Románia nyilván nem tudja egyedülállóan megoldani ezt a kérdést, amíg a nagy globális szereplők is be nem állnak a sorba, hogy konkrétan tegyenek is a globális felmelegedés ellen. Viszont, ez nem azt jelenti, hogy nem kell foglalkoznunk a problémával, és egyéni szinten igenis törekednünk kell arra, hogy az „öko-lábnyomunkat” valahogy csökkentsük.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: a Ferencváros 55 év ...
Táblagépeket ajánlott fel Kolozs megyei ...
Más módszerrel kell tanítani és tanulni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ