Csoma Botond: Désen nem zavarta a csendőrséget az Erdély-zászló
Vissza

Csoma Botond: Désen nem zavarta a csendőrséget az Erdély-zászló

Míg az RMDSZ dési szervezetének, a hatóság által biztosított március 15-i eseményén a román, magyar, erdélyi és uniós zászló vezette az ünnepi felvonulást, addig Kolozsváron továbbra is alkotmányellenes az erdélyi zászló a csendőrség szerint. Ezt a tényt a csendőrség munkatársai a szervezőkkel explicit módon közölték egy hétfői eligazításon.

„Érthetetlen az Alkotmányra hivatkozva tiltani az erdélyi zászlót, hiszen az ezen szereplő Erdély címer része Románia címerének. A csendőrség először a tudomásunkra hozta, hogy azokat, akik erdélyi zászlóval érkeznek az ünnepségre, fel fogják tartóztatni, majd felszólítottak minket arra, hogy erről tájékoztassuk is azokat a személyeket, akiknél ilyen zászló van. Ezt mi meg is tettük, szervezőként minket utasítottak erre a csendőrég munkatársai” – tájékoztatott Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

Képmutatás és csúsztatás a csendőrség azon állítása miszerint a szervezők kérésére kellett eltávolítani az erdélyi zászlót. „A csendőrségtől sem zászlók felvonultatására, sem zászlók leszerelésére nem kértünk engedélyt, kizárólag a törvényes előírásoknak megfelelően, az útvonalról és az esemény időpontjáról tájékoztattuk a hatóságokat, ahogy ezt minden közterületen szervezett esemény során megtesszük. Éppen ezért kértem már a tegnapi felszólalásomban magyarázatot a hatóságoktól, mert ez az eljárás szerintünk jogsértő” – tette hozzá a megyei elnök. A megbírságolt személyeknek minden jogsegélyt megadnak, várják őket az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének székházába, tudtuk meg Csoma Botondtól.

A képviselő elmondása szerint több szempontból is érthetetlen a csendőrség eljárása, hiszen az országban számos regionális zászlót használnak, melyek nem sértik a törvényt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az 1918-as Gyulafehérvári nagygyűlésre az erdélyi románok az Erdély címeres trikolórral érkeztek, ezt a tényt viszont a kommunizmus idején sikeresen meghamisították, átfestették a korabeli fotókat. Ugyanakkor szégyenletes az a módszer, amellyel próbálnak feszültséget kelteni és úgy állítani be az eseményeket, mintha az RMDSZ kérte volna az Erdély zászlók bevonását.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb történelmi csúcs felé tart az euró
Betano I. liga: két gól és ugyanannyi ...
Beutalták a pszichiátriára a nagyanyját ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ