Csokoládécipőt készített 3D-s nyomtatóval két kolozsvári egyetemista
Vissza

Csokoládécipőt készített 3D-s nyomtatóval két kolozsvári egyetemista

Csokoládéból készített cipőt 3D-s nyomtató segítségével a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem két hallgatója. A cipőt akár krémmel, lekvárral vagy pralinéval is meg lehet tölteni.

Az egyetem közleménye szerint a hallgatók márciuskákat is szeretnének készíteni a 3D-s készülékkel.

„A kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem hallgatói, Amalia Nemeș és Alexandru Szabó, egyetemünkön premierként, csokoládécipőt készített cipőt 3D-s nyomtató segítségével. Több órán át dolgoztak a projekten Gabriela Precup doktorandusz vezetése alatt. Reményeik szerint a második projektjükkel is sikert aratnak majd, ugyanis legközelebb márciuskákat szeretnének alkotni, szintén 3D-s nyomtatóval” – derül ki.

Alexandru Szabo elsőéves élelmiszertudományi hallgató azt mondta, a 3D-s nyomtató 2017 decemberében érkezett az egyetem élettudományi intézetének biotechnológiai laboratóriumába.

„Akkor is megpróbáltuk, de nem sikerült, most újrakezdtük a kísérletet. Mintegy négy órán át utaztunk, de a legtöbb időbe az került, hogy minden koordinátát megállapítsunk, a nyomtató minden paraméterét bemérjük, illetve azt a düznit, amelyen a csokoládé kifolyik. A nyomtatónak megvannak a maga modelljei, mi ezt a cipőt választottuk, amit meg lehet tölteni krémmel, lekvárral, pralinéval, vagy kinek mi tetszik. Étcsokoládét használtunk, de nem kakaóvajjal, hanem pálmaolajjal és egyéb növényi zsírokkal, és rétegről rétegre öntöttük ki a cipőt. Megpróbáltuk a cipő virágdíszét is a nyomtatóval elkészíteni, marcipánból, de nem sikerült, ezért azt kézzel modelleztük. A cipő ehető” – mondta Szabó.


HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Növekedett a határsértők száma tavaly
A Netflix vette meg a Sophia Loren ...
Csatlakozott az 1989-es forradalom ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ