Csökkennek a főbb irányadó bankközi kamatlábak. Mi az ok?
Vissza

Csökkennek a főbb irányadó bankközi kamatlábak. Mi az ok?

A szerdai 3,16 százalékról ma 3,15 százalékra csökkent a háromhavi irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR 3M – derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) adataiból.

Ennél alacsonyabb szintet legutóbb szeptember 20-án regisztráltak, amikor a háromhavi ROBOR 3,10 százalékon állt, másnap azonban 3,14 százalékra ugrott.

A hathavi irányadó bankközi kamatláb is az előző napi 3,40 százalékról 3,39 százalékra esett vissza – legutóbb pénteken, szeptember 28-án volt ezen a szinten.

A kilenchavi ROBOR 3,48 százalékról 3,47 százalékra, vagyis a szeptember 27-ei szintre csökkent, míg a tizenkét havi irányadó bankközi kamatláb 3,53 százalékról a legutóbb szintén szeptember 27-én jegyzett 3,52 százalékos szintre esett vissza.

Mint ismeretes, a háromhavi ROBOR értéke azért fontos, mivel ennek alapján számolják ki a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletét, miközben a hathavi ROBOR-t a jelzáloghitelek törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazzák. A kilenchavi ROBOR-t a kereskedelmi bankok által egy másik kereskedelmi banktól felvett kölcsön kamatjának kiszámításakor alkalmazzák.

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa tegnapi monetáris politikai ülésén nem módosította az alapkamatot, így ez továbbra is 2,50 százalékon áll.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Orban: a felelősségvállalás ...
A „Szirén“ már nincs egyedül. ...
Szokatlan előadás egy betegség ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ