Csereüveg-retro: kifizetjük vagy visszavisszük a befőttesüveget
Hulladék-újrahasznosítás címén 2 lejt kérne a minisztérium az üvegért
Hulladék-újrahasznosítás címén 2 lejt kérne a minisztérium az üvegért
Vissza

Csereüveg-retro: kifizetjük vagy visszavisszük a befőttesüveget

Zöldborsót főzünk, nem konzervből, az zavaros, nem fagyasztottból, ki tudja, hányszor fagyasztották újra, üvegben vesszük, 4 lejből megvan, plusz egy kis tej, s kész a meleg vacsora – útban hazafelé beugrunk a boltba, olcsón és gyorsan megússzuk a másfél műszak után! Ennek így rövidesen vége: még legalább 2 lejt – nagyobb családok esetén 4-et – hozzászámolhatunk a végösszeghez. Szelektív hulladékgyűjtés címén a Környezetvédelmi Minisztérium törvénymódosítással készül a lakosság és az érintett gazdasági szereplők hatásköré­ben megoldani az üveg, papír, fém és műanyag újrahasznosítását. A lakosság talán a zsebére a legérzékenyebb, így ez az állam egyik legkézenfekvőbb törvény-végrehajtási eszköze: minden üvegre 2 lej garanciát kell majd fizetni vásárláskor vagy csereüveget szállítani. A tervezet február közepéig van közvitán, az alkalmazási eljárás kidolgozását követően féléven belül életbe lép, nagyjából jövőtől esedékes a csereüvegbiznisz.

 

Aligha véletlen egybeesés a Környezetvédelmi Minisztérium 2 lejes „üvegtervezete” és a zöldségből-gyümölcsből készült élelmiszeripari termékek gyártóinak agrárminisztériumi panaszkodása. Az ilyen élelmiszeripari gyártókat összefogó szervezet képviselői szerint több feldolgozó üzem bezárását okozta a 2015-ben bevezetett éves „üvegadó”, amely a csomagolásra kilónként 2 lej kifizetésére kötelezte a feldolgozókat. A témához a környezetvédelmi tárca szakemberei is hozzászóltak, majd a képviselők Petre Daea miniszterrel megegyeztek, hogy a gyártók a lehető legrövidebb időn belül megteszik a helyzetük rendezését szolgáló írásbeli javaslataikat – vélhetően az éppen közvitára bocsátott hulladékkezelési tervezethez kapcsolódóan.
Talán kicsit borsos a Környezetvédelmi Minisztérium tervezetében előirányzott egységes 2 lej, főleg ha azt nézzük, hogy a (Kolozsváron pl. a Vivo bevásárlóközpont parkolójában elhelyezett) Sigurec-féle okos hulladékgyűjtő állomásoknál egy üvegért 1 bani jár, és az sem készpénzben, hanem egy adott üzletláncban beváltható kedvezményes vásárlási kupon formájában. Az egyszerű halandónak ugyanakkor drágábban „mérnék” majd az üveget, mint az üzemeknek, hiszen a boltban minden egyes üvegből készült csomagolásért 2 lej felárat kell majd kifizetnünk, míg az élelmiszergyártók egy egész kilónyi üvegért fizettek ennyi pénzt. Megmértük: egy kiló üvegbe nagyjából három darab zöldborsós (820 ml-es) vagy szinte 5 darab lekvárosüveg (420 ml-es) vagy …3 darab sörösüveg (500 ml) fér bele. A boltokban viszont legalább nem kell majd baniznunk: vagy kifizetjük a plusz 2 lejt, és vihetjük is a savanyú uborkát, vagy előre kigondoljuk, mit szeretnénk vásárolni, és már otthonról induláskor eleve odapakoljuk a sörösüveget, befőttesüveget, céklás csereüveget. Mert legalább a törvénymódosító kezdeményezés a cserét is engedélyezni látszik: „Az újrahasznosítható csomagolóanyagokba csomagolt termékeket forgalmazó gazdasági szereplők kötelesek átvenni a cserébe hozott újrahasznosítható csomagolást vagy a vásárló kérésére megtéríteni a garancia értékét.” (13. cikkely)

 

{Tovább olvasható még 445 szó.}
B. B. kétgyermekes kolozsvári családapa nem tartja megvetendőnek a csereüveg tervezetet: – A családi házban végeztünk egyszer lomtalanítást, akkor olyan tekintélyes üvegmennyiség gyűlt össze, hogy érdemesnek tartottam keresni egy begyűjtő pontot. Nem volt könnyű dolgom, házhoz ugyanis inkább csak 200 kilónál nagyobb mennyiségért szállnak ki, és a l
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyolcaddöntőbe jutott Simona Halep
Australian Open - Babos és Fucsovics a ...
Lehullt a vakolat az Első Magyar ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Történelmi látogatás
  • Visszahelyeznék a Sissi-szobor ...
  • „Ahogyan élek, az a hazám”
  • Még nincs vége
  • Szépen hangzó szavak mellett jó ...