Csendőrség: nem volt halált okozó fegyver
Vissza

Csendőrség: nem volt halált okozó fegyver

Behívták hétfőn a legfőbb ügyészségre a Román Csendőrség ideiglenes vezetőjét, Ionuţ Cătălin Sindile ügyvivő csendőrfőkapitánnyal arról tárgyaltak, hogy miként fog együttműködni a két intézmény az augusztus 10-i tüntetésen erőszakosan fellépő személyek azonosítása érdekében.


A katonai ügyészek visszaélésszerű magatartás, hivatali visszaélés és szolgálati hanyagság gyanújával indítottak in rem eljárást az augusztus 10-ei, Victoriei téri tüntetésen történt incidensekkel kapcsolatban. Vasárnapig 291 olyan személy tett feljelentést, akik állításuk szerint megsérültek a csendőrség közbelépése nyomán.

Carmen Dan belügyminiszter vasárnap este úgy nyilatkozott, a csendőrség már több száz olyan tüntetőt azonosított, akik a felvételek tanúsága szerint erőszakos tetteket követtek el, a csendőrök ellen pedig belső vizsgálat zajlik, öt esetben gyanítják, hogy békés tüntetőket bántalmaztak. 

Az augusztus 10-ei bevetésen semmilyen halált okozó fegyvert nem használtak - jelentette be hétfőn Alexandru Dinică főtörzszászlós, a csendőrség műszaki szolgálatának altisztje, egy közrendészeti bemutatón.

„Egyetlen eszköz sem halálos azok közül, amiket bemutattunk, sem a gumigránátok, sem a 38-as kaliberű kézi gránátvetők, sem a hétliteres könnygázpalackok, amelyek ugyanolyan 1százalékos összetételű gázt tartalmaznak, mint a könnygázspray-k, csak nagyobb mennyiségben és erősebb a szóró erejűk” - magyarázta a szakember.

Az akción bemutatták azokat az eszközöket, amelyeket a csendőrség oszlatás során használ. 

A hivatalos adatok szerint az augusztus 10-ei tüntetés alatt 440 személy, köztük 24 csendőr szorult orvosi ellátásra. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hazaszállították Ilona anyakirályné ...
Jelentkezz az 5. Kalotaszegi ...
Gyümölcsfogyasztás cukorbetegség esetén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ