Csendőrség: nem volt halált okozó fegyver
Vissza

Csendőrség: nem volt halált okozó fegyver

Behívták hétfőn a legfőbb ügyészségre a Román Csendőrség ideiglenes vezetőjét, Ionuţ Cătălin Sindile ügyvivő csendőrfőkapitánnyal arról tárgyaltak, hogy miként fog együttműködni a két intézmény az augusztus 10-i tüntetésen erőszakosan fellépő személyek azonosítása érdekében.


A katonai ügyészek visszaélésszerű magatartás, hivatali visszaélés és szolgálati hanyagság gyanújával indítottak in rem eljárást az augusztus 10-ei, Victoriei téri tüntetésen történt incidensekkel kapcsolatban. Vasárnapig 291 olyan személy tett feljelentést, akik állításuk szerint megsérültek a csendőrség közbelépése nyomán.

Carmen Dan belügyminiszter vasárnap este úgy nyilatkozott, a csendőrség már több száz olyan tüntetőt azonosított, akik a felvételek tanúsága szerint erőszakos tetteket követtek el, a csendőrök ellen pedig belső vizsgálat zajlik, öt esetben gyanítják, hogy békés tüntetőket bántalmaztak. 

Az augusztus 10-ei bevetésen semmilyen halált okozó fegyvert nem használtak - jelentette be hétfőn Alexandru Dinică főtörzszászlós, a csendőrség műszaki szolgálatának altisztje, egy közrendészeti bemutatón.

„Egyetlen eszköz sem halálos azok közül, amiket bemutattunk, sem a gumigránátok, sem a 38-as kaliberű kézi gránátvetők, sem a hétliteres könnygázpalackok, amelyek ugyanolyan 1százalékos összetételű gázt tartalmaznak, mint a könnygázspray-k, csak nagyobb mennyiségben és erősebb a szóró erejűk” - magyarázta a szakember.

Az akción bemutatták azokat az eszközöket, amelyeket a csendőrség oszlatás során használ. 

A hivatalos adatok szerint az augusztus 10-ei tüntetés alatt 440 személy, köztük 24 csendőr szorult orvosi ellátásra. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ