Cseke Attila: nem engedhetjük meg „szétdarabolni” az erdélyi magyarságot
Vissza

Cseke Attila: nem engedhetjük meg „szétdarabolni” az erdélyi magyarságot

„Az elmúlt négy évben elértük: tilos átszervezni a megyéket, a városokat, illetve a községeket, ha annak az a célja vagy következménye, hogy módosul az adott közigazgatási egység etnikai aránya, s ha az intézkedés korlátozza az alkotmány és a nemzetközi egyezmények által előírt kisebbségi jogokat” – mondta Cseke Attila RMDSZ-es szenátor a közigazgatási átszervezés veszélyéről és a decemberi választások tétjéről tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

A közigazgatási szakpolitikus rámutatott: a román politikai pártok egyre gyakrabban beszélnek az ország közigazgatási átszervezéséről. Emlékezetett, hasonló intézkedéseket vezettek be a kilencvenes évek folyamán Szlovákiában is, amelynek eredményeként a felvidéki magyar közösség képviselete csökkent.

„Egy megyében sincs magyar többség a nyolcból, úgy húzták meg a megyehatárokat” – mutatott rá az RMDSZ-es szenátor.

Cseke Attila hangsúlyozta: az RMDSZ által a parlamentben elért eredményt Klaus Iohannis államfő az alkotmánybíróságon támadta meg, ám sikertelenül. Továbbá 2019-ben az akkori, szociáldemokrata kormány a megyék meghatározásánál az etnikai jelleg figyelembevételét törölni akarta a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyvből.

„Az elmúlt négy évben sikerült a romániai magyarság szétforgácsolására irányuló kísérleteket kivédeni. Láthatjuk azonban, hogy folyamatosan újabb és újabb ilyen támadásokra készülhetünk. Gondoljuk csak el, hogyan lehetne megszüntetni a székely megyék magyar többségét, illetve a Partiumban és más régiókban is a magyar többségű önkormányzatokat átszervezéssel megsemmisíteni. Amit a törvény által sikerült garantálni, azt meg kell védenünk a következő négy évben is. Ezt csak egy erős parlamenti képviselettel tudjuk elérni” – mondta Cseke Attila.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: az erdélyi magyarságnak megkerülhetetlennek kell lennie a romániai döntéshozásban, különben több, ellenünk irányuló intézkedésre számíthatunk, és nem leszünk ott, hogy kivédjük őket, nem tudunk törvényi garanciát szerezni kisebbségi jogainknak.

„Nem engedhetjük meg, hogy nélkülünk döntsenek ezekben a kérdésekben, nem engedhetjük meg, hogy „szétdarabolják” az erdélyi magyarságot. Ez a december 6-i választások tétje” - hangsúlyozta.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor ...
Márton László kapja az idei Artisjus ...
Szavak mezején

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ