Csehy Zoltán sem veszi át a Térey-ösztöndíjat
Vissza

Csehy Zoltán sem veszi át a Térey-ösztöndíjat

Amint arról lapunkban már olvashattak, január 21-én hozta nyilvánosságra a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), hogy kik nyerték el a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat. A hír megjelenésekor az egyik díjra javasolt szerző, Bartók Imre bejelentette, hogy nem él a lehetőséggel. Egy nappal később a PIM közölte, hogy Bartis Attila író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, a közlemény szerint az író a felkérést köszönettel elfogadta.

Egy január 25-én, a Dunszt című, szlovákiai online kulturális magazinban megjelent interjúban Csehy Zoltán felvidéki költő, műfordító tudatta, hogy nem kívánja átvenni a díjat. 

Csehy Zoltán a következőképpen indokolta döntését: „részint azért, mert nem pályáztam rá, jelölés alapján kaptam, és sem a döntnökök személye nem ismert*, sem a döntés kritériumai nem voltak világosak. Miután a győztesek között közmegbecsülésnek örvendő, jelentős alkotók és közismert irodalmi élősködők egyaránt szerepeltek, sőt akadt olyan személy is, akinek »irodalmi« tevékenysége egy pályakezdő színvonalát is alig éri el, s akinek a köteteit fellépésétől kezdve negatív kritikai visszhang kíséri, a bizottság tagjait gyaníthatóan aligha irodalomesztétikai szempontok vezették. (…) A másik ok, hogy a következő években más tudományos és irodalmi terveim vannak, s ezeket nem szerződésekhez kötött feltételek közt szeretném megvalósítani. Kétségtelen, hogy a politika frusztrált, szinte a hisztérikusságig felfokozott kulturális közeget teremtett körénk: de épp ilyenkor kell megőrizni a belső nyugalmat és a külső higgadtságot. Ezt szeretném tenni.”

Csehy hozzáfűzte továbbá, hogy a dilettantizmus legkisebb jelenléte is irritálja, „sajnos, ilyen vagyok. Kisebbségben hamar ilyenné válik az ember, részint, mert sokszorosan ki van szolgáltatva a gettókultúrának, részint, mert soha nem tudhatja, mire akarja használni a többség. És ebben a névsorban a dilettantizmus jelen van. Makulátlan semmi sem lehet, de más egy makacs olajfolt, és más egy azonnal megszáradó vízfolt. Épp az első alkalommal kellett volna erre a legjobban vigyázni."

*A zsűri összetételét azóta nyilvánossá tették a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán.

Elnök: Harmath Artemisz

Tagok:
Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége)
Erős Kinga (Magyar Írószövetség)
Gál Katalin (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)
Gruik Ibolya (Vajdasági Magyar Irodalmi Társaság)
Karácsonyi Zsolt (Erdélyi Magyar Írók Ligája)
Lakatos Mihály (Előretolt Helyőrség Íróakadémia)
Marcsák Gergely (Kovács Vilmos Irodalmi Társaság)
Mezey Katalin (Magyar Művészeti Akadémia)
Radics Péter (Petőfi Irodalmi Múzeum)
Sárközy Bence (mint a Térey-hagyaték gondozója)
Szakonyi Károly (Digitális Irodalmi Akadémia)
Szentmártoni János (Petőfi Irodalmi Ügynökség)
Szkárosi Endre (Szépírók Társasága)
Temesi Ferenc (Magyar PEN Club)
Tóth László (Szlovákiai Magyar Írók Társasága)
Várady Szabolcs (Digitális Irodalmi Akadémia)
Vári Fábián László (Magyar Művészeti Akadémia)

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestnek gyanús a sok gyalogos a ...
Fullasztó tömbházfertőtlenítés: nem ...
Többszörösére emelték a kijárási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ