Csaknem 50 ezer sertést semmisítettek meg az afrikai sertéspestis miatt
Vissza

Csaknem 50 ezer sertést semmisítettek meg az afrikai sertéspestis miatt

Geronimo Răducu Brănescu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke bejelentette: az országban 524 sertéspestis-góc található, és mostanáig összesen 49 816 sertést semmisítettek meg a betegség miatt.

„Az országban 524 afrikai sertéspestises fertőzésgóc van, ebből 521 magángazdaságokban, három pedig cégeknél. A legnagyobb érintett kereskedelmi sertésfarm Tulcea megyében található” – mondta Geronimo Răducu Brănescu, az ANSVSA elnöke.

Mostanáig összesen 49 816 sertést öltek le. Geronimo Răducu Brănescu azt is elmondta, már 51 kártérítési ügyet bíráltak el, összesen 130 ezer lejt fizettek ki a sertéspestis miatt kárt szenvedett sertéstenyésztőknek. Jelenleg további 86 kártérítési kérelem áll elbírálás alatt.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának vezetője azt mondta, a betegség emberre nem veszélyes.

„Azt kell megérteni, hogy erre a betegségre nincs se oltás, se gyógymód az állatok számára. Rendkívül agresszív betegség. Fontos azonban, hogy az emberek egészségére nem veszélyes. Ez a legfontosabb, amit a lakossággal meg kell értetni” – fogalmazott Raed Arafat.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új buszvonalak létesítését tervezi a ...
Augusztusi bakancslista – jön a ...
Az idei első öt hónapban 5,47 millió ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ