Csaknem 14 százalékkal nőtt augusztusban az átlagbér az egy évvel korábbi szinthez képest
Vissza

Csaknem 14 százalékkal nőtt augusztusban az átlagbér az egy évvel korábbi szinthez képest

1,1 százalékkal csökkent 2017 augusztusában a nettó átlagbér az előző hónaphoz mérten, 2364 lej volt, ám ez 13,9 százalékos növekedést jelent a 2016 nyolcadik hónapjában regisztrált szinthez képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

A bruttó átlagbér idén augusztusban 3290 lej volt, 1,2 százalékkal kevesebb mint júliusban.

A legnagyobb átlagbér továbbra is az IT-szektorban van, ahol a nettó átlagérték eléri az 5930 lejt, a legkevesebbet pedig a vendéglátásban dolgozók viszik haza, az ágazat nettó átlagfizetése alig 1406 lej.

2017 augusztusában az előző esztendő nyolcadik hónapjához képest 13,9 százalékkal nőtt a nettó átlagbér. A reálbérindex az előző év azonos időszakához mérten 112,6 százalékos volt. Júliushoz viszonyítva a mutató 99,1 százalékon állt, 1990 októberéhez képest pedig 178,3 százalékos volt a reálbérindex, 1,7 százalékponttal kevesebb, mint egy hónappal korábban.

Az idei év nyolcadik hónapjában a gazdaság legtöbb ágazatában visszaestek a fizetések az előző hónaphoz képest. A legjelentősebb csökkenést, 8,7 százalékot a pénzügyi közvetítések terén (kivéve a biztosítókat és nyugdíjalapokat), majd 7,7 százalékkal raktározásban és a fuvarozás melléktevékenységei terén tevékenykedők következnek.

Eközben a kőszénkitermelés terén 19,2 százalékkal, a kőolaj- és a földgázkitermelés, a fémfeldolgozás és az italgyártás terén 4 és 8,5 százalékos fizetésemelkedést regisztráltak.

A közszféra terén a tanügyben dolgozók fizetése 2,3 százalékkal visszaesett, mivel a vakáció miatt nem voltak kifizetések a leadott órák után, de enyhén, 0,6 százalékkal csökkent az egészségügyben és a szociális ellátásban tevékenykedők nettó átlagbére is. Eközben szintén enyhén, az előző hónaphoz mérten 0,7 százalékkal nőtt augusztusban a közigazgatásban dolgozók fizetése.

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ