Corneliu Porumboiu filmjét nevezi Románia Oscar-díjra
Vissza

Corneliu Porumboiu filmjét nevezi Románia Oscar-díjra

Corneliu Porumboiu (képünkön) La Gomera című filmjét nevezi Románia a 2020-ban esedékes Oscar-díjra a legjobb nemzetközi egészestés filmek mezőnyébe, adta hírül az Agerpres.

A Vlad Ivanov főszereplésével készült alkotásnak a Cannes-i Fesztiválon volt a világpremierje, ahol részt vett a versenyszekcióban. Porumboiu filmje szavazattöbbséget kapott a Román Országos Filmközpont (CNC) által felkért nevező bizottság tagjaitól (Dana Duma, Ionuţ Mareş, Irina Trocan, Iulia Blaga és Cristina Corciovescu filmkritikusok, valamint Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója).

Amint arról lapunkban már olvashattak, az Oscar-díjakat odaítélő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS ez év áprilisában közölte, hogy átnevezi a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját, a külföldi filmeket ezentúl a legjobb nemzetközi egészestés filmek mezőnyében díjazzák. „Tudomásul vettük, hogy az idegen kifejezés idejétmúlttá vált a nemzetközi filmes világban” – írták közleményükben Larry Karaszewski és Diane Weyermann, a kategória bizottságának társelnökei.

A legjobb idegen nyelvű film helyett így ezentúl a legjobb nemzetközi egészestés filmet (best international feature film) díjazzák, mivel úgy vélik, ez az elnevezés „jobban reprezentálja a kategóriát, a filmkészítés pozitív és befogadó természetét hangsúlyozza”. A kategória egyéb szabályai nem változtak, azonban a díj szűkített listájára hét helyett jövőre már tíz film kerülhet fel.

Corneliu Porumboiu ötödik nagyjátékfimjének hazai bemutatójára szeptember 13-án kerül sor, a La Gomera ugyannakkor rajta van az Európai Filmdíjak bővített listáján is.

Vlad Ivanov mellett a szereposztásban ott találjuk továbbá Catrinel Marlon, Rodica Lazăr, Sabin Ţambrea, Julieta Szonyi, George Piştereanu, Téglás István, Agusti Villaronga, Cristobal Pinto és Antonio Buíl nevét, a rendezés mellett a forgatókönyvet is Porumboiu jegyzi, operatőr: Tudor Mircea.


 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
Az eMag online kereskedő 90 millió ...
Bajnokok Ligája: Gulácsi Péter az első ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ