CNCD-tag akar lenni a magyargyűlölő Dan Tanasa blogger
Vissza

CNCD-tag akar lenni a magyargyűlölő Dan Tanasa blogger

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) igazgatótanácsában szeretne helyet kapni a magyar szimbólumok székelyföldi használata és a magyar feliratok elleni pereiről ismert Dan Tanasa blogger (borítóképünkön), a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke.

A blogger egyike annak a 26 jelöltnek, akik a CNCD kilenc tagú vezető testületében megüresedő hét hely egyikére pályáznak. A jelölteket jövő hétfőn hallgatja meg a parlament jogi, valamint emberi jogi és esélyegyenlőségi bizottsága, és a parlament plénuma kedden választja meg az igazgatótanács új tagjait. Az így megalakuló új testület saját soraiból választja meg a CNCD új elnökét.

Tanasa hétfőn írt blogbejegyzésében jelentette be, hogy ismét megpályázta a tisztséget, de ugyanakkor szomorúságának is hangot adott amiatt, hogy "párttagság nélkül mit sem ér a diszkrimináció leküzdéséért végzett 12 évi munkája".

A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma (FCRCHM) csütörtökön nyílt levélben kérte a parlamenti pártokat, hogy támogassák Tanasa megválasztását. A fórum a bloggert olyan aktivistaként mutatta be, aki jelentős tapasztalatra tett szert a számszerű kisebbségben élő székelyföldi románok jogainak védelmében.

A 44 székelyföldi román szervezet nevében megszólaló fórum úgy vélte: Dan Tanasa "a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok jogaiért harcolt és harcol, a törvényesség mellett és a magyar etnikai alakulatok által uralt önkormányzatok visszaélései ellen lépett fel, számtalan pert nyervén a három megye helyi hatóságai ellen". A fórum a blogger érdemeként említi, hogy 2014 júniusában megalapította az Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), mely "a demokratikus társadalmak értékeiért" harcol, és amely "aktívan beavatkozott azon román állampolgárok emberi méltóságának és emberi jogainak a védelmében, akik Románián belül vannak nehéz helyzetben, vagy akiknek az identitása került veszélybe".

Dan Tanasa és egyesülete az elmúlt nyolc évben perek százait indította a székely és magyar jelképek használata ellen, a román jelképek kizárólagosságáért, valamint a román nyelvi hegemónia fenntartásáért. Perei nyomán több tucat székelyföldi település középületeiről, köztereiről kellett eltávolítani a székely zászlót vagy a helyi zászlót, több tucat székelyföldi polgármesteri hivatal épületéről kellett eltávolítani a községháza vagy városháza feliratot. Legutóbb hétfőn érte el bírósági úton, hogy Csíkszeredában le kell cserélni azokat a kétnyelvű utcanévtáblákat, amelyeken egy sorban van kiírva az utca magyar és román neve, olyanokra, amelyeken felül szerepel a román utcanév, és alatta a magyar.

A 2002-ben megalakított diszkriminációellenes tanácsot 2005 februárja óta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által támogatott Asztalos Csaba vezeti, aki újabb igazgatótanácsi tagságra pályázik.

Tanasa nem az egyetlen olyan jelölt, akinek korábbi tevékenységét tekintve inkább a diszkriminációellenes tanács előtt lenne a helye, és nem pedig a tanácsban. Andrei Nicolae Diaconu rendőr volt, jelenleg a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, aki ellen 15 évig eljárás folyt gépkocsikkal való feketekereskedelem megalapozott gyanújával. Végül tette elévültnek minősült, így nem kellett felelnie a törvény előtt. Diaconu a szintén korrupciós ügyek miatt börtönbe kerül Dan Diaconescu pártja listáin került a parlamentbe, majd a Gabriel Oprea tábornok UNPR-jénél tett kisebb kitérő után a PSD-ben kötött ki. A szenátor volt egyike azoknak, akik leszavazta, hogy az iskolákban bármilyen is utalást tegyenek a gender-elmélettel kapcsolatosan, mint utólag kiderült, az erre vonatkozó tervezetet összetévesztette az iskolai szexuális nevelést szabályzó tervezettel. Végül úgy magyarázkodott: ez a társadalom még nem nyitott az ilyesmikre, sok idő kell még elteljen ahhoz, hogy kiderüljön, nem ördögtől való praktikák ezek.

Horia Grama szociáldemokrata képviselő Kovászna megye rosszemlékű prefektusa volt 2001-2005 között és magyarellenes megnyilvánulásairól vált híressé. Illetve arról, hogy a jelölésekor a parlamentbe benyújtott szándéknyilatkozata tele volt helyesírási hibákkal. Ő is az egyike azoknak, akik tagságra pályáznak a CNCD-be.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Krajova–CFR 1907: mindenképpen ...
Önkormányzati támogatás kultúrára és ...
Egyelőre nem szabadulhat a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ